Anticrkvena akcija crnogorske policije: Teritorija plemena Cuca pod opsadom

Pratite nas
Mitropolija crnogorsko-primorska saopštila je da je crnogorska vlast izvršila još jedan „brutalan udar na Srpsku pravoslavnu crkvu“. Vlast je prekršila osnovne ljudske slobode na nekoliko nivoa – od „zabrane kretanja slobodnih građana po slobodnim putevima“ ili sprečavanja stanovništva i sveštenstva da obavlja versku službu.

U saopštenju se navodi da se na Ivanjdan, praznik Rođenja Svetog Jovana Krstitelja, teritorija plemena Cuca našla pod opsadom brojnih policijskih snaga koje nisu dozvoljavale ni jednom licu, da iz bilo kog pravca, priđe Cucama.

„Razlog je više nego očigledan: sprečavanje sveštenstva Mitropolije Crnogorsko-primorske da obavi tradicionalnu Ivanjdansku službu u hramu Svetog Jovana Krstitelja na cuckom Bjelilu“, navodi Mitropolija.

Veliki cucki crkveno-narodni sabor, koji svake godine prati pomenutu službu, unapred je otkazan zbog epidemije virusa (zbog koje su, samo par dana ranije, otkazani molebni u svim crnogorskim gradovima), ali su sveštenici, po ustaljenom redu jutros pošli ka Bjelilu da odsluže liturgijsku službu, bez prisustva građanstva. Međutim, u toj nameri ih je sprečila crnogorska policija, stoji u saopštenju.

„Ona nije dozvolila svešteniku Gojku Peroviću da, u pratnji crkvenjaka Slavka Krivokapića, koji je rodom iz Kućišta kod Bjelila, izađe iz Cetinja, niti svešteniku Nemanji Krivokapiću, čiji su preci sahranjeni pred pomenutom crkvom, da pođe iz Kotora. Predsednik Crkvene opštine Nikšić Ratko Krivokapić, takođe poreklom iz ovog kraja, sprečen je na izlazu iz Grahova ka Trešnjevu“,piše u saopštenju.

Ova teroristička anticrkvena akcija policije očigledno je koordinisana sa medijskom hajkom koja blati tradicionalni Ivandanjski sabor, navodi Mitropolija i dodaje da taj sabor „više od 10 godina svoga trajanja okuplja Cuce iz svih krajeva Crne Gore i ima isključivo duhovni karakter, a ovdašnji provladini mediji ga prikazuju kao politički i nacionalistički skup“.

Jedna od zanimljivosti manifestacije je da u njoj službu služe isključivo sveštenici iz Katunske nahije: Krivokapići, Perovići, Bigovići, Pešikani i ostali…

Prema proverenim saznanjima Mitropolije, današnjoj policijskoj represiji prethodile su terenske partijske aktivnosti DPS-a, obilazak cuckih domaćinstava od strane njihovih stranačkih aktivista – verovatno sa ciljem da se pred stanovništvom pripremi opravdanje za današnji policijsku paradu po Cucama.

„Ovakvim postupanjem državna vlast je prekršila osnovne ljudske slobode, i to na nekoliko nivoa. Neutemeljena zabrana kretanja slobodnih građana po slobodnim putevima ove države; sprečavanje domicilnog cuckog stanovništva i sveštenstva da obavlja versku službu u za to predviđenim objektima; izazivanje podela i mržnje među rođacima i bratsvenicima po principu – 'trn u zdravu nogu zabadate'“, smatra Mitropolija.

Ovakvim vlastodršcima i njihovoj pravdi odavno više ne verujemo „ni mlijeko da je bijelo” kako kažu, ali ćemo, uzdajući se u Boga, preduzeti sve pravne radnje da ovo nepočinstvo razobličimo, kako više nikome ne bi palo na pamet da muti narod po Cucama, kao što je, bez uspeha, radila ona nesrećna baba iz Bara, opisana u „Gorskom vijencu“ ovim rečima, baš jednoga Cuce:

„Pričaćemo, a imamo dosta!

Prosta sablja po sto putah turska

Od Kosova koja nas siječe

Pri zlu tome, ako je istina.

Pa se narod cio pomutio,

Niko ne zna šta hoće da radi;

Promrzjelo sve jedno na drugo.“

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala