Amerika izbacuje strane studente iz zemlje

CC0 / Pixabay / Studenti
Studenti - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američka imigraciona i carinska agencija (ICE) objavila je da će obustaviti izdavanje viza svim stranim studentima kojima od jeseni nastava počinje preko interneta, iako oni ostave u SAD 45 milijardi dolara godišnje.

Studenti koji se već nalaze u Americi, i koji ne pohađaju nastavu u prostorijama fakulteta - treba da napuste zemlju. U slučaju da to ne učine dobrovoljno, preti im deportacija.

​Ovo je još jedna u nizu mera koje država donosi kako bi sprečila ulazak stranaca u zemlju i zaustavila širenje korone.

Usled pandemije ,zbog koje je do danas u Americi umrlo preko 130 hiljada ljudi, mnogi univerziteti u SAD odlučili su da nastavu održavaju on-lajn.

Prelazak na on-lajn nastavu, ne umanjuje cenu

Jedan od njih je i prestižni Harvard. Čak i studenti koji žive u studentskom domu Harvarda nastavu će od septembra pohađati preko interneta. Predsednik ove institucije, Leri Bekou, izjavio je da je odluka agencije ICE duboko potresla Harvard i da je ovo jako grubo rešenje za vrlo kompleksnu situaciju - „Studentima ne preostaje ništa drugo nego da napuste zemlju”. Bekou je dodao da će Harvard, u saradnji sa drugim univerzitetima u zemlji, nastaviti da traži rešenje „kako bi studenti mogli da nastave svoje školovanje bez straha od izbacivanja iz zemlje”.

​Prema podacima federalnih agencija trenutno se u zemlji nalazi više od 1,1 miliona studenata sa ovim tipovima vize.

Predsednik Američkog saveta za obrazovanje, Majkl Mičel, nazvao je ovu odluku Agencije za imigraciju zastrašujućom i dodao ista „povlači više pitanja nego odgovora i da nažalost čini više zla nego dobra”. Mičel smatra da će ova odluka američku ekonomiju koštati 41 milijardu dolara.

Godina na Harvardu košta oko 50 hiljada dolara

Prema podacima Američkog ministarstva trgovine, samo u 2018. godini strani studenti doprineli su 45 milijardi dolara američkoj ekonomiji, ako se ne računa novac koji oni troše za život i boravak.  Primera radi, jedna godina na Harvardu košta nešto manje od 50.000 dolara, a činjenica da će se kursevi od septembra odvijati preko interneta nije umanjila cenu.

Amerika je predvodeća destinacija za studente širom planete. Na zvaničnoj listi najboljih svetskih univerziteta, čak 14 od prvih 20 nalaze se upravo u Americi.

Administracija Trampa  poznata je kao nemilosrdna kada su u pitanju imigracioni zakoni. Studenti nisu ni prvi ni jedini koji stradaju od mera donetih usled krize izazvane Kovidom. U junu Tramp je potpisao naredbu za suspenziju gostujućih radnih viza H-1B i L1, upozoravajući da one predstavljaju pretnju za Amerikanace. „Američki radnici se takmiče sa strancima za poslove u svakom sektoru naše ekonomije i protiv miliona stranaca koji dolaze u SAD na privremeni rad” - naveo je američki predsednik. Od početka karantina u martu, više od 45 miliona ljudi u Americi zatražilo je pomoć za nezaposlene.

Obe mere naišle su na oštre kritike kako biznis, tako i sektora obrazovanja. Prema podacima američke Alijanse za međunarodnu razmenu, zabrana ulaska radnicima na privremenom radu koštaće Ameriku 223 miliona dolara.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala