Ruski patrijarh: Ugrožavanje Aja Sofije - pretnja za celu hrišćansku civilizaciju

© Foto : PixabayAja Sofija u Istanbulu
Aja Sofija u Istanbulu  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Patrijarh Moskovski i cele Rusije Kiril izjavio je da ugrožavanje Aja Sofije predstavlja ugrožavanje hrišćanske civilizacije, a samim tim i ruske duhovnosti i istorije.

„Aja Sofija je do današnjeg dana za svakog pravoslavnog Rusa velika hrišćanska svetinja. Dužnost svake civilizovane države je da održava ravnotežu: da pomiri protivrečnosti u društvu, a ne da ih zaoštrava, da doprinosi ujedinjavanju ljudi, a ne podelama“, rekao je patrijarh.

On je apelovao na vlasti Turske da ostave Aja Sofiji status muzeja.

„Uzdam se u razboritost rukovodstva Turske. Očuvanje sadašnjeg, neutralnog statusa Svete Sofije, jednog od najvećih remek-dela hrišćanske kulture, hrama-simbola za milione hrišćana širom sveta, doprineće razvoju odnosa između naroda Rusije i Turske, učvršćivanju međuverskog mira i harmonije“,navodi se u saopštenju patrijarha Kirila.

Poglavar RPC je istakao da Aja Sofija, izgrađena u šestom velu u čast Hrista Spasitelja, mnogo znači za pravoslavlje i ima poseban značaj za Rusku pravoslavnu crkvu.

„Izaslanici velikog kneza Vladimira, prešavši prag tog hrama, bili su očarani njegovom nebeskom lepotom. Čuvši njihovu priču, Vladimir se pokrstio i pokrstio je rusku zemlju“, rekao je patrijarh Kiril.

Patrijarh je priznao da su kroz istoriju odnosi između ruske zemlje i Carigrada bili različiti, nekad i prilično komplikovani, ali „ ruski narod je, kako ranije, tako i sada primao sa gorčinom i negodovanjem svaki pokušaj da se ponizi ili pogazi hiljadugodišnje duhovno nasleđe Carigradske crkve“, poručio je patrijarh.

Status Aja Sofije

Državni savet Turske 2. jula je razmatrao pitanje promene statusa crkve i izneo stav da je za promenu statusa dovoljan ukaz predsednika. Očekuje se da odluka Državnog saveta bude objavljena  u roku od 15 dana.

S druge strane, zvanični predstavnik grčke vlade Stelios Pecas je posle odluke turskog Državnog saveta izjavio da to nije pitanje grčko-turskih odnosa već svetsko pitanje.

Aja Sofija je spomenik svetske kulturne baštine i mnoge zemlje sveta su apelovale na Tursku da učini to što je naumila jer će time dovesti do raskola između hrišćanskog sveta i Turske.

Aja Sofija (Sveta Sofija) je izgrađena u šestom veku za vreme cara Justinijana. Predstavljala je simbol pravoslavlja, ali i moći Vizantije sve do pada Carigrada 29. maja 1453. godine kada je turski sultan Mehmed Drugi Osvajač ušavši u grad obavio molitvu u ovog bogomolji. Time je simbolično postala džamija, a Carigrad prestonica Osmanske imperije

Pročitajte još:

 

 

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala