Rusija: Izgubili smo poverenje u Ameriku

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija je izgubila poverenje u Ameriku kao partnera i to poverenje će morati ponovo da se obnovi, kaže zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov.

Danas je održana on-lajn konferencija država-članica Sporazuma o otvorenom nebu, a kako je rekao Rjabkov, SAD se više ne doživljavaju kao partner i zato će biti neophodno, taktikom malih koraka, ponovo postepeno graditi  to poverenje.

Rjabkov je primetio da u poslednje vreme ima sve više sporazuma koji se raskidaju i koje Amerikanci bacaju na smetlište istorije.

Predsednik SAD Donald Tramp je 21. maja objavio da će Amerika izaći iz Sporazuma o otvorenom nebu, zbog toga što ga Rusija krši.

Sporazum o otvorenom nebu

Sporazum o otvorenom nebu potpisan je 1992. godine i postao je jedna od mera za izgradnju poverenja u Evropi nakon Hladnog rata. On je na snazi od 2002. godine i omogućava zemljama-učesnicama da otvoreno prikupljaju informacije o oružanim snagama i aktivnostima drugih.

Sporazum su potpisale ukupno 34 države, a većina njih su NATO zemlje, pa se može očekivati da će Amerika i nakon povlačenja iz ovog Sporazuma preko svojih partnera dobijati potrebne informacije.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala