Monah Arsenije — Bog i rokenrol /video/

© SkrinšotMonah Arsenije Jovanović
Monah Arsenije Jovanović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Skulptor i ikonopisac, monah Arsenije Jovanović diplomirao je stomatologiju, a onda se okrenuo umetnosti da bi, dok je bio u Sjedinjenim Državama, na Menhetnu otkrio pravoslavlje i vratio se u okrilje vere svojih predaka. U emisiji „Dok anđeli spavaju“ Marine Rajević Savić, otac Arsenije govori o svom životnom putu.

Život oca Arsenija je, u najmanju ruku, sadržajan. Od detinjstva se bavi crtanjem, pohađao je nižu muzičku školu za klavir, bio je prateći vokal jedne muzičke grupe, pravio je modnu obuću, završio je Stomatološki fakultet u Beogradu, a napisao je i knjigu „Bog i rokenrol“. Jedno vreme je živeo na Menhetnu, gde je otkrio pravoslavlje i pošao putem vere svojih predaka.

Otkrivanje pravoslavlja

Odluku da napusti svet i posveti se monaškom životu doneo je 1991. godine. Nakon godinu i po dana vratio se u svoju zemlju i pristupio manastiru Visoki Dečani, gde je 1994. primio monaški postrig i postao monah Arsenije.

„Spavao sam na podu i mnoge druge podvige sam imao, ali namera nije bila da se pokažem pred bratijom ili gostima, što je moglo da tako deluje. Jedan deo bratije je mislio da sam ili uobražen ili u prelesti ili da sam folirant. Međutim, sve je bilo potpuno suprotno tome. Ja sam borio svoju tešku unutarnju borbu jer sam imao teško breme svoga grešnog života. Morao sam da se isceljujem, a to je moralo da se radi radikalno. Morao sam da radikalno ustanem protiv starog Aleksandra (svetovno ime). To je bila borba tokom koje sam ćutao 12 godina u Dečanima, borio se sa sobom i spremao se za konačno suočenje sa sobom, a to je bilo u pustinji“, svedoči otac Arsenije.

Pet godina samoće

Tokom boravka u Visokim Dečanima osnovao je dečanski ikonografski atelje i školu. Nakon 12 godina provedenih tamo, pet godina je bio u samoći, u planini iznad manastira Crna reka, u Ibarskom Kolašinu.

„To su mojih najtežih i najlepših pet godina u životu. Otprilike, 85 odsto paklenih muka i 15 odsto vaskršnjih radosti. Da je bilo 0.05 odsto te vaskršnje radosti, ja bih ostao još 50 godina, jer to je nešto neopisivo, kada čovek oseti susret ljudskog sa Božjim duhom“, istakao je otac Arsenije.

Zbog narušenog zdravlja, napustio je pustinju i otišao u Crnu Goru, gde je 2011. godine postao član bratstva manastira Ostrog.

Nakon šest godina vratio se u Srbiju i postao starešina malog i napuštenog manastira Ribnica, kod Mionice, u nameri da tu ostane i formira monaški, duhovni i umetnički centar.

Širi razgovor sa ocem Arsenijem pogledajte u video-snimku.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala