Građani Srbije bez mnogo izbora: putovanja se svela na nekoliko zemalja

© Sputnik / Valeriй Melьnikov / Uđi u foto-galerijuGranični prelaz "Izvarino" u Luganskoj oblasti
Granični prelaz Izvarino u Luganskoj oblasti   - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Građani Srbije, bar kako u ovom trenutku stoje stvari, nemaju veliki izbor ako odluče da putuju. Bez ograničenja mogu da uđu u tri zemlje regiona - Bosnu i Hercegovinu, Mađarsku i Bugarsku, kao i u još šest zemalja EU, među kojima su Španija i Italija.

Srbija je svoje granice otvorila još krajem maja, ne samo za svoje, već i za strane državljane. Za ulazak nije potreban ni PCR test, ni izolacija. Međutim, u drugim evropskim zemljama važe različita pravila i procedure, koja se iz dana u dan menjaju.

Tri zemlje regiona otvorene za građane Srbije

Ulazak Srba u Mađarsku je slobodan. Nije potreban ni test na korona virus, kao ni izolacija. Svih devet graničnih prelaza otvoreno je za naše građane. U Bosnu i Hercegovinu takođe se može bez ograničenja.

Ulazak naših državljana u Bugarsku omogućen je prošlog meseca, bez ikakvih ograničenja. S tim što se i na bugarskim granicama vrši nasumično testiranje na korona virus, a ukoliko se ispostavi da je putnik pozitivan biće upućen u četrnaestodnevni karantin.

Grčka i Hrvatska digle rampu

Srbi od danas, kako je već potvrđeno, više ne mogu da uđu u Grčku zbog odluke Vlade ove države obrazložene epidemiološkom situacijom u Srbiji i velikim brojem pozitivno testiranih ljudi iz Srbije u Grčkoj. Zabrana će trajati do 15. jula, ali ministar spoljnih poslova Ivica Dačić veruje da će odluka biti preinačena. Podsetimo, prilikom ranijeg  ulaska u Grčku nije bio neophodan negativan test na korona virus niti izolacija, s tim što su na granicama i aerodromima rađeni PCR testovi nasumično odabranih turista.

© Sputnik / Bojana StojadinovićOd danas do 15. jula zabranjen je ulazak Srpskih državljana na teritoriju Grčke
Građani Srbije bez mnogo izbora: putovanja se svela na nekoliko zemalja - Sputnik Srbija
Od danas do 15. jula zabranjen je ulazak Srpskih državljana na teritoriju Grčke

Državljani Srbije i dalje ne mogu da putuju u Hrvatsku, jer je Štab civilne zaštite te zemlje doneo odluku o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prelaza Hrvatske, koja se primenjuje od 1. do 15. jula 2020. godine. Od ovog pravila su izuzeti zdravstveni radnici, stručnjaci za brigu o starijima i osobe koje zahtevaju hitno medicinsko lečenje. Osobama koje putuju zbog turističkih ili drugih poslovnih razloga ili koje imaju drugi ekonomski interes omogućeno je da uđu u Hrvatsku i izuzeti su od zabrane, kao i osobe koje putuju zbog školovanja ili drugih neodložnih razloga. U svakom od tih slučajeva neophodno je dostaviti određenu dokumentaciju koja potvrđuje opravdanost razloga za prelazak granice.

Crna Gora na snazi drži dve liste država čiji građani mogu da pređu njene granice- jedna podrazumeva ulazak bez ograničenja, a druga ulazak uz negativan PCR test star ne više od 24 sata. Srbije još uvek nema ni na jednoj listi.

U Rumuniji su još uvek na snazi odredbe o opštoj zabrani ulaska stranih državljana iz zemalja koje nisu članice EU. Ulazak stranim državljanima iz zemalja koje nisu članice EU je dozvoljen samo onima koji su članovi porodica rumunskih državljana ili državljana iz drugih država članica EU ili Evropskog ekonomskog prostora sa prebivalištem u Rumuniji, zatim strancima koji poseduju dozvolu za boravak ili dugoročnu vizu, osoblju diplomatsko konzularnih predstavništva ili međunarodnih organizacija, putnicima u tranzitu ili onima koji putuju iz hitnih ili humanitarnih razloga.

U Severnu Makedoniju dozvoljen je ulazak za makedonske i strane državljane sa regulisanim stalnim ili privremenim boravkom, ali pod uslovom da imaju negativan PCR test ne stariji od 72 sati, kao i uz obaveznu samoizolaciji od 14 dana. Tranzit stranim državljanima je omogućen uz obavezu da ne napuštaju auto-put i da trajanje tranzita ne sme biti duže od pet sati.

Austrija je odlučila da ne otvara granice za ulazak građana Srbije, kao i drugih zemalja Zapadnog Balkana, osim svojim državljanima koji dolaze iz tih zemalja, ali je za njih obavezan 14-dnevni karantin ili Pi-Si-Ar test.

© Sputnik / Aleksandar MilačićU Hrvatsku se i dalje ne može...
Građani Srbije bez mnogo izbora: putovanja se svela na nekoliko zemalja - Sputnik Srbija
U Hrvatsku se i dalje ne može...

Slovenija ne menja uslove uprkos preporuci Evropske komisije. Srbija ostaje na crvenoj listi epidemiološki rizičnih zemalja, tako da će se svi oni koji putuju iz Srbije u Sloveniju suočiti sa 14-dnevnim karantinom.

Bez ograničenja u Italiju, Španiju, Francusku…

Nema više restrikcija po pitanju ulaska srpskih državljana u Italiju i nije potrebno obrazložiti razloge putovanja, ali prelaskom granice u narednih 14 dana obavezna je samoizolacija i medicinski nadzor.

Građani Srbije mogu bezuslovno da uđu na teritoriju Holandije, bez testa i obaveznog karantina.

Državljani Srbije od 4. jula mogu slobodno da putuju u Španiju, bez karantina, uz prethodno popunjavanje formulara o javnom zdravlju.

Putnicima iz Srbije je dozvoljeno da uđu u Francusku, bez ograničenja ulaska ili dobrovoljnog karantina, u skladu sa preporukom Saveta EU. Lista zemalja kojima su ukinuta ograničenja vezana za dolazak u Francusku biće redovno ažurirana, najmanje na svakih 15 dana, uzimajući u obzir preporuke EU i razvoj zdravstvene situacije u zemljama iz kojih putnici dolaze i u kojima žive, objavljeno je na sajtu Ambasade Francuske u Srbiji.

Vlada Švedske je produžila zabranu ulaska stranim državljanima do 31. avgusta, ali je istovremeno odlučila da ublaži ograničenja ulaska. Ulaz je sada dozvoljen za državljane EU i za osobe sa švedskim dozvolama boravka, bez obzira na svrhu putovanja. Takođe je proširena i lista država van EU čijim građanima je dozvoljen ulazak. Na toj listi nalazi se i Srbija.

Češka je merama reciprociteta od prvog jula omogućila ulazak srpskim državljanima, bez ikakvih ograničenja u vidu testova i samoizolacije.

© AP Photo / Emilio MorenattiDržavljani Srbije mogu slobodno da putuju u Španiju, bez ograničenja
Građani Srbije bez mnogo izbora: putovanja se svela na nekoliko zemalja - Sputnik Srbija
Državljani Srbije mogu slobodno da putuju u Španiju, bez ograničenja

Od 10. jula, državljani Srbije moći će da putuju u Veliku Britaniju i po dolasku neće morati u dvonedeljni karantin. To važi za putnike iz Srbije koji 14 dana pre ulaska u Veliku Britaniju nisu bili u nekoj od zemalja koja nije na spisku država kojima je dozvoljen ulaz bez karantina.

Građani Srbije mogu i u Tursku, s tim što se na granici meri temperatura. Prvi čarter let sa turistima iz Srbije u nedelju je sleteo u Antaliju. Redovan avionski saobraćaj sa Turskom uspostavljen je od 15. juna, a kopnena granica otvorena je 11. juna.

U Nemačku se može samo u tri slučaja

Ulazak u Nemačku iz Srbije dozvoljen je počevši od 2. jula, ali samo u tri slučaja. Prvi je ulazak na osnovu nacionalne vize u svrhu spajanja porodice supružnika i maloletne dece sa licima koja se već nalaze u Nemačkoj. Drugi se odnosi na visokokvalifikovana lica sa nostrifikovanom diplomom visokoškolske ustanove ili sa diplomom o završenom stručnom obrazovanju. A treći podrazumeva ulazak studenata pod lakšim okolnostima. U svakom od ovih slučajeva neophodna je kućna samoizolacija u trajanju od 14 dana.

Švajcarska Savezna vlada saopštila je da će slediti preporuke Saveta EU i od 20. jula otvoriti granice za državljane 13 zemalja, ali se odluka ne odnosi na Srbiju koja ostaje u grupi "rizičnih zemalja".

Danska i Finska nisu prihvatile preporuku Evropske unije kojom je dato „zeleno svetlo“ za ulazak građana Srbije na njenu teritoriju, tako da građani Srbije ne mogu da putuju u ove dve zemlje.

Norveška, koja je vrlo brzo stavila pandemiju pod kontrolu, i dalje odbija pozive da ukine ili bar ublaži restrikcije za putovanja, tako da se u ovu zemlju i dalje ne može, kao ni u Belgiju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala