Crnogorska policija progoni sveštenika Eparhije budimljansko-nikšićke

© Sputnik / Nebojša PopovićSaborni hram Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću
Saborni hram Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću - Sputnik Srbija
Pratite nas
Eparhija budimljansko-nikšićka saopštila je da je jereju Stefanu Milovanoviću granična policija dala negativno mišljenje za produženje privremenog boravka i tako je „očito pokušala da zastraši celokupno sveštenstvo“ Eparhije.

U saopštenju se navodi da je Milovanović uredno, u Zakonom predviđenom roku, podneo zahtev za produženje dozvole za privremeni boravak (koji mu je do sada odobravan po osnovu braka sa crnogorskom državljankom). Potom mu je upućen poziv za saslušanje, odnosno od njega je zahtevana posebna izjava povodom podnetog zahteva, iako do sada, s obzirom da zahtev za izdavanje dozvole za privremeni boravak podnosi peti put, nikada nije bio dužan da to čini.

„Razlozi za saslušanje saopšteni su mu u Direktoratu za građanska stanja i lične isprave u Bijelom Polju, kada je upoznat da je granična policija Regionalnog centra Sjever u njegovom slučaju dala negativno mišljenje za produženje privremenog boravka, pozivajući se na Zakon o strancima. Međutim, granična policija Regionalnog centra Sjever pokušava da preko jereja Stefana Milovanovića zastraši celokupno sveštenstvo naše Eparhije, jer negativno mišljenje ne temelji na Zakonu, već na sopstvenim namerama“, navodi se u saopštenju.

Negativno mišljenje dato je s obrazloženjem da je „protiv sveštenika od strane CB Berane podneta krivična prijava zbog nepostupanja po zdravstvenim propisima zbog čega on „ne ispunjava uslove za produženje dozvole za privremeni boravak.

„Zakonom o strancima jasno su propisani razlozi zbog kojih se nekome može uskratiti privremeni boravak u zemlji, kao i razlozi zbog kojih se proteruje iz zemlje. Jerej Stefan Milovanović za sve vreme svog višegodišnjeg boravka u Crnoj Gori nije ni za šta niti prekršajno niti krivično pravosnažno osuđivan i zato je i negativno mišljenje koje policija u ovom slučaju daje potpuno neosnovano i predstavlja otvoreno iskazanu želju da sveštenika koji legalno boravi u Crnoj Gori proteruje proizvoljno“, navodi se u saopštenju.

Eparhija ukazuje na policijsku „samovolju i nepoznavanje crnogorskog Ustava i Zakona, kao i potvrđenih međunarodnih ugovora“, što su pokazali tako što podnesenu krivičnu prijavu tretiraju kao pravosnažnu presudu, što je „skandalozno, i protivno Zakoniku o krivičnom postupku“.

Protiv jereja Milovanovića se i ne vodi krivični postupak, jer shodno odredbama Zakonika o krivičnom postupku jasno je da krivični postupak pred sudom otpočinje tek podizanjem optužnice, što ovde nije slučaj, navodi Eparhija.

Crnogorska policija pokazuje nepoštovanje Ustava Crne Gore, u čijem članu 35 je normirana pretpostavka nevinosti po kojoj je svako nevin dok se njegova krivica ne utvrdi pravosnažnom odlukom nadležnog suda. Takođe, policija ne zna da okrivljeni nije dužan, shodno istom članu Ustava Crne Gore, da dokazuje svoju nevinost, a podjednako neznanje policija pokazuje i u odnosu na član 25 stav 3 Ustava kojim je propisano da se 'ne može ograničiti pravo na pretpostavku nevinosti'“, navodi se u saopštenju.

Pored toga, „policija demonstrira vrlo otvorenu želju da krši elementarna ljudska prava“.

„U slučaju jereja Stefana Milovanovića, proglašavajući ga krivim pre pokretanja postupka pred sudom, crnogorska policija je svojim negativnim mišljenjem o produženju dozvole za njegov privremeni boravak prekršila četiri člana Evropske konvencije o ljudskim pravima: član 6 – pretpostavku nevinosti, član 8 – pravo na poštovanje privatnog i porodičnog života, član 14 – pravo da sva prava iz Evropske konvencije uživaju bez diskriminacije, i član 53 – obavezu države da ne ugrožava ljudska prava i osnovne slobode“, navodi se u saopštenju

Crnogorska policija najgrublje krši i Opštu deklaraciju o pravima čoveka koju je usvojila Generalna skupština Ujedinjenih nacija, navodi Eparhija.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala