Ministar posle uvođenja sankcija Rusiji: Britanija zaštitnica dobra

© Sputnik / Aleks Maknoton / Uđi u bazu fotografijaMinistarstvo spoljnih poslova Velike Britanije u Londonu
Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije u Londonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Uvodeći sankcije protiv ruskih i saudijskih državljana Britanija se pokazala kao „zaštitnica dobra“, izjavio je britanski ministar inostranih poslova Dominik Rab.
„Danas unosimo na spisak 49 državljana i organizacija, koje su odgovorne za najgore zločine protiv ljudskih prava u nedavnoj prošlosti. To (sankcije) predstavlja demonstraciju činjenice, da globalna Britanija postupa u svetu kao zaštitnica dobra“, izjavio je ministar, govoreći u parlamentu.

Prema njegovim rečima, taj sankcioni spisak omogućiće Britaniji da goni pojedine državljane i organizacije širom sveta, za razliku od običnog mehanizma sankcija, koji je usmeren na konkretne zemlje.

Odluku o dopuni spiska doneće grupa stručnjaka iz različitih odeljenja britanskog Ministarstva spoljnih poslova.

U saopštenju Ministarstva, koje je usledilo nakon objavljenog sankcionog spiska, navedeno je da će se odmah nakon govora u parlamentu Rab sastati u zgradi Ministarstva sa udovicom advokata Sergeja Magnitskog – Natalijom, sa sinom advokata –Nikitom, kao i sa „svojim prijateljem i kolegom Bilom Brauderom“.

Podsetimo, Velika Britanija uvela je sankcije protiv 25 ruskih državljana, uključujući predsednika Istražnog komiteta Aleksandra Bastrikina, a kao razlog navedeno je kršenje ljudskih prava. Iz Moskve poručuju da će Rusija preduzeti kontramere na britanski „spisak Magnitskog“.

Iz britanske prestonice je saopšteno da će na sankcioni spisak dospeti oni koji budu smatrani umešanima u smrt Magnitskog i ubistvo saudijskog opozicionog novinara Džamala Kašogija. Licima sa spiska zabranjen je ulazak u Britaniju, a sva njihova sredstva, ukoliko ih imaju, biće zamrznuta na teritoriji Ujedinjenog Kraljevstva.

Tim povodom, član Komiteta Saveta federacije Rusije za međunarodne poslove Aleksej Kondratjev izjavio je da će Rusija preduzeti kontramere na britanski „spisak Magnitskog“, kao i da će konkretne parametre odrediti nadležna odeljenja.

Slučaj Magnitski

Zaposleni u velikom investicionom fondu „Hermitage Capital Management“ Sergej Magnitski bio je optužen za utaju poreza i 2009. godine umro u zatvoru od srčanog udara. Njegov poslovni partner, šef te fondacije Vilijam Brauder, koji je takođe bio optužen za utaju poreza u Rusiji i osuđen u odsustvu na devet godina zatvora, okrivio je za smrt revizora grupu ruskih zvaničnika. Navodno Magnitski nije bežao od plaćanja poreza, već je sam otkrio prevarantsku šemu zbog koje je i ubijen.

U velikoj meri zahvaljujući lobiranju Braudera u Sjedinjenim Američkim Državama i usvojen je „Zakon Magnitski“, prvi u savremenoj istoriji američkih sankcija protiv Rusije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala