Američki mediji: Eksplozija na iranskom nuklearnom objektu – diverzija Izraela

© AP Photo / IRIB Centrifuge u iranskom nuklearnom pogonu
Centrifuge u iranskom nuklearnom pogonu  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Izrael je prošle sedmice izveo diverziju na nuklearnom objektu u iranskom gradu Natanzu detoniranjem eksplozivne naprave, prenosi list „Njujork tajms“, pozivajući se na neimenovane izvore.

Anonimni obaveštajni izvor jedne od bliskoistočnih zemalja izjavio je za američki list da je Izrael unutar objekta postavio moćnu eksplozivnu napravu. Predstavnik specijalne jedinice Korpusa čuvara islamske revolucije potvrdio je medijima da je neko upotrebio eksploziv.

„Njujork tajms“ navodi da ne može proveriti i potvrditi informacija da je Izrael umešan u rušenje nuklearnog objekta. Izraelski zvaničnici nisu imali precizan komentar, ali su podsetili na „opasnost koju predstavlja iransko nuklearno oružje“, prenosi američki list.

„Njujork tajms“ piše da je uzrok incidenta aktiviranje eksplozivne naprave, postavljene unutar objekta. Prema rečima njihovog anonimnog izvora iz obaveštajne službe bliskoistočne zemlje, u eksploziji je razrušen veliki deo objekata u kojima su se nalazile nove centrifuge. Međutim, portal ne isključuje verziju da je uzrok eksplozije industrijske prirode.

Iranska organizacija za nuklearnu energiju ranije je saopštila da se dogodio incident na jednom od objekata u izgradnji u fabrici za obogaćivanje uranijuma u Natanzu, a lokalne vlasti su objavile da je reč o požaru. Niko nije stradao, a saopšteno je da nije došlo do curenja radioaktivnih materijala. Portparol Organizacije za nuklearnu energiju Irana Behruz Kamalvandi izjavio je da je Iran planirao da u objektu u Natanzu proizvodi savremene centrifuge.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala