Ambasador o „Nedozvoljenom minusu srpsko-ruskog prijateljstva“: Pokušaj nametanja rusofobne agende

© Sputnik / Aleksandar MilačićAmbasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko
Ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko reagovao je danas povodom teksta Orhana Dragaša u listu „Blic“ pod naslovom „Nedozvoljeni minus srpsko-ruskog prijateljstva“ ističući da je njegov cilj nije istraživanje realnog stanja stvari, nego pokušaj da se čitaocima preko pristrasnih neutemeljenih ocena nametne rusofobska agenda.

Dragaš u tekstu, između ostalog, navodi, da je kompaniji NIS, čiji je većinski vlasnik ruski „Gasprom“, na kraju juna bio blokiran račun zbog nešto više od 257 miliona dinara, odnosno dva miliona evra.

On tvrdi da je energetski sporazum između dve zemlje potpisan 2008. bio bezvredan i štetan za Srbiju, a koristan samo za Rusiju, ali da nijedna vlast od tada do danas nije želela da se konfrontira sa Rusima zbog njihove političke podrške u vezi s Kosovom, uprkos tome što Moskva ni tada ni danas nema uticaj na procese u kojima se odlučuje o tom pitanju.

„Njen bazični interes u vezi s Kosovom je da rešenja ne bude, a da se Srbija i ceo Balkan što duže guše u nerešenom konfliktu u kojem ona vidi jedinu šansu da sprovede svoj ekonomski, politički i bezbednosni uticaj“, navodi se u tekstu.

Ambasador Bocan-Harčenko u otvorenom pismu Dragašu navodi da se kao povod za dugu, ali, kako ističe,  površnu „analizu“ koristi priča o „blokiranju računa kompanije NIS“, ali da je ta blokada trajala manje od 24 sata.

Ona je, kako navodi Bocan-Harčenko, regulisana odmah zahvaljujući blagovremenom reagovanju nadležnih organa, nakon čega je kompanija, bez ikakvog ugrožavanja svoje likvidnosti, nastavila da i dalje ispunjava sve svoje obaveze.

On je podsetio da NIS sada, zahvaljujući stručnom menadžmentu, daje najveći doprinos budžetu Srbije sa udelom od 13-15 odsto, a tu su i brojni dobrotvorni programi širom cele zemlje.

Međutim, to je na dan kupovine bilo nezamislivo, jer je kompanija, čiji je dug iznosio više od jedne milijarde dolara, bila jedan korak do stečaja, navodi ambasador.

„Razočaravaju izvitoperena tumačenja odnosa između Rusije i Srbije, kao i ruskog pristupa rešavanju kosovskog pitanja. Rusija nikad nije razmatrala proces evropskih integracija kao prepreku za dalje jačanje strateškog partnerstva sa Srbijom, uvek se zalagala za kompromisno rešenje kosovskog pitanja, koje bi postigli Beograd i Priština u okviru međunarodnog prava, odnosno rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN“, ističe on u pismu.

Taj dosledan stav je u više navrata potvrđen od strane predsednika Rusije Vladimira Putina, kaže ambasador i dodaje da u prilog tom stavu svedoči i sadržajna, uzajamno korisna saradnja između dve zemlje na svim poljima.

„Molim Vas da pažljivo proveravate činjenice pre objavljivanja, kako bi se izbeglo širenje lažnih informacija“, zaključuje Bocan-Harčenko.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala