Teheran: Amerika sankcijama nije zaustavila prodaju iranske nafte

© Sputnik / Mihail Gusev / Uđi u bazu fotografijaTeheran: Amerika nije uspela sankcijama da spreči prodaju iranske nafte
Teheran: Amerika nije uspela sankcijama da spreči prodaju iranske nafte - Sputnik Srbija
Pratite nas
Amerika nije uspela primenom sankcija da zaustavi prodaju iranske nafte, bez obzira što je njen cilj bio da na svede  „na nulu“ prodaju „crnog zlata“, izjavio je potpredsednik Irana Eshak Džahangiri.
„Nafta je osnovni izvor finansija za Iran. Uvedene su žestoke sankcije. U slučaju ranijih sankcija prodaja iranske nafte bila je ograničena na milion barela i tada smo prodavali 900.000 barela. Sada su oni (Amerikanci) saopštili da prodaja iranske nafte mora biti na nuli, ali na sreću, to im nije pošlo za rukom“, rekao je Džahangiri.

Iranski predsednik Hasan Rohani isticao je ranije da bi sankcije SAD imale znatno slabiji efekat da Teheran manje zavisi od nafte.

Vlada je počela da radi na merama kako bi se zemlja oslobodila te zavisnosti, a paralelno iranske vlasti otkrivaju nove puteve za izvoz nafte, između ostalog kako bi zaobišli Ormuski moreuz gde vlada nestabilnost.

Gradi se naftovod od terminala Gure do luke Džask a to će Iranu omogućiti da transportuje do milion barela nafte dnevno i da pri tome zaobiđe Ormuski moreuz.

Projekat bi trebalo da bude završen početkom 2021. godine.

Podsetimo, šestorka međunarodnih posrednika (Velika Britanija, Nemačka, Kina, Rusija, SAD i Francuska) i Iran potpisala je 2015. godine Zajednički sveobuhvatni akcioni plan o iranskom nuklearnom programu. Sporazumom je predviđeno ukidanje sankcija Teheranu u zamenu za ograničavanje iranskog nuklearnog programa. Sjedinjene Američke Države su u maju 2018. godine objavile da istupaju iz Sporazuma i obnovile sankcije Iranu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala