U sovjetskom Ustavu postojala „tempirana bomba“, ta se greška više neće ponoviti

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaUstav Ruske Federacije
Ustav Ruske Federacije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pravo izlaska republika iz Sovjetskog Saveza je bila tempirana bomba, rekao je ruski lider Vladimir Putin u intervjuu televiziji „Rusija 1“. On smatra da Rusija takve greške treba da izbegne.

Putin je naglasio da je u sovjetskom Ustavu bila uneta Lenjinova teza o pravu izlaska republika iz sastava SSSR.

„To je tempirana bomba koja je bila postavljena 1922. godine, prilikom formiranja SSSR“, rekao je Putin, naglasivši da je ta norma bila unošena i u narednim sovjetskim Ustavima.

Međutim, Staljin je opet imao drugo mišljenje po ovom pitanju. On je smatrao da treba dati autonomiju nacionalnim grupama, ali bez prava izlaska iz sastava SSSR. Na kraju je bila realizovana Lenjinova ideja.

Rezultat - republika koja je ušla u sastav SSSR i koja je dobila „ogromna prostranstva ruske teritorije, tradicionalne ruske teritorije“ mogla je izaći iz sastava SSSR, „ne sa onim sa čime je ušla“, već ponevši sa sobom „poklon od ruskog naroda“.

To je sada rešeno amandmanima koji se odnose na nepovredivost granica.

„Vezano za nepovredivost naših granica i naše teritorije, kao nemogućnost odvajanja naših teritorija - to nije postojalo (u Ustavu), a trebalo je da bude. Nisam to ja smislio, već je tokom rada na amandmanima bilo predloženo oko hiljadu opcija. Predlagali su i građani i članovi odgovarajuće radne grupe“, rekao je Putin.

„Potpuno sam siguran da radimo ispravno kada usvajamo amandmane na postojeći Ustav. Oni će ojačati državnost, stvoriti uslove za progresivni razvoj naše države u narednim decenijama“, zaključio je ruski lider.

Izmene Ustava Rusije

Predsednik Rusije je u januaru 2020. godine predložio niz izmena u osnovni zakon zemlje koji će ovaj dokument učiniti usklađenijim sa savremenim potrebama. Posle rasprave radne grupe o izmenama Državna duma Rusije je 11. marta usvojila predlog zakona koji je dao Putin. Istog dana predlog je odobrio Savet federacije. Nakon toga ruski predsednik potpisao je ukaz kojim se nalaže da glasanje o izmenama Ustava bude 22. aprila, ali je ovaj datum kasnije odložen zbog pandemije virusa korona.

Aktuelni Ustav usvojen je 1993. godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala