Poraz „narandžastog čoveka“ vodi preko Rusije i Avganistana /video/

Pratite nas
Iako je do američkih predsedničkih izbora ostalo gotovo četiri meseca kampanja protiv Donalda Trampa je u punom jeku. Trampove protivnike, više ne zanimaju činjenice, pa stalno  ponavljaju da je „narandžasti čovek“ loš i da treba da bude sklonjen, kaže politolog Aleksandar Pavić.

Izveštaj Pentagona  o Avganistanu u kojem je naveo da je Rusija politički ali i oružano podržavala talibane Pavić smatra podgrevanjem priče o malignom uticaju Rusije i plasiranje stare teze kako je Tramp pod njim. „Ozbiljne su optužbe da je Rusija plaćala talibane da ubijaju Amerikance ali za to nema nikakvih dokaza. Čak su i američke obaveštajne službe i američki čelnici rekli da za to nema dovoljno dokaza ali „Njujork tajms“ to tretira kao fakat identično kao što su tretirali one optužbe da su Trampa na vlast doveli Rusi. Ipak, posle dvogodišnje istrage koja je koštala preko 30 miliona dolara morali su da priznaju da ni za to nema dokaza. Vidi se da su „Njujork tajms“ kao i „Vašington post” oglasne table duboke države koje izveštavaju bez činjenica ali na žalost još uvek imaju ogroman uticaj na američku javnost,” ocenjuje on u emisiji radio Sputnjika „Od četvrtka do četvrtka“.

Rusiju optužuju da bi srušili Trampa

 Da bi se sprečilo bilo kakvo otopljavanje odnosa Trampa prema Moskvi i da bi mu se opet nakačila etiketa da je on zapravo saradnik Kremlja i Putinova pudla demokrate pribegavaju ovako oštrim političkim igrama kao što je Avganistan. „Međutim, sada je već očigledno da oni ne mogu da vrate duh iz boce. Oni su toliko razorili institucije i medijski kredibilitet da čak i ako dobiju izbore u novembru, ono što su  razorili  više ne može da se sastavi na isti način. Potkopali su Ameriku kao državu prava i opet se vraćamo na priču o padu Zapada koji je sada vidljiv i golim okom,” rekao je Pavić.

Kad je reč o odnosima Vašingtona i glavnih evropskih prestonica, naš sagovornik smatra da postoji otvorena netrpeljivost i javno neslaganje koje sve manje može da se sakrije, a pogotovo kada je reč o Srbiji i kosovskom pitanju. On ističe da je sada svakom jasno da je sastanak u Beloj kući bio miniran iz Brisela i Berlina, kao i iz dela  takozvane američke duboke države koja na sve načine baca klipove u točkove Donaldu Trampu.

Tramp neće zaboraviti udruženi zločinački poduhvat

„Gde god da se atlantisti nalaze na vlasti oni su zapravo jedna te ista kuća, tako da je to sigurno bio udruženi zločinački poduhvat kog su Ričard Grenel i Tramp sigurno svesni. Da se ovo dogodilo nakon drugog Trampovog mandata bilo bi zanimljivo videti kako im „imperija uzvraća udarac“.  Tramp je poznat po tome što pamti ovakve stvari, a Grenel je svestan šta se desilo samo što to javno neće reći. Bilo je jasno da je na pomolu neki drugačiji pristup rešavanju kosovskog problema. Onog trenutka kad je Grenel upotrebio reč Šenžen, to je negde upalilo crvene lampice zato što to može da znači dva sistema u jednoj državi. Neću da dajem lažne nade ali je činjenica da takva ideja do sada nije bila u opticaju,” rekao je Pavić.

Grenel je rekao da namerava da proba da uspostavi jaču ekonomsku saradnju između Srbije i njene južne pokrajine što bi bilo prvi korak ka normalizaciji odnosa. Da ekonomska saradnja može da postoji iako nema političke možemo, podseća naš sagovornik, da vidimo i danas na primeru Rusije i Amerike koje trguju naftnim derivatima. „Evropska Unija odnosno Nemačka želi da iskoristi unutrašnje neprilike u Americi kako bi  preuzela stvar u svoje ruke i rešila kosovsko pitanje na način koji njima odgovara, a to je da Srbija prizna nezavisnost takozvane države Kosovo. Postavljam retoričko pitanje – da li bi ti pritisci mogli da budu tako jaki da Srbija ne insistira na tome da mora po svaku cenu da postane član EU?  To znači da nije sve do njih,” izjavio je Pavić.

Ne treba da „umiremo od radosti“ zbog reakcije Zapada na Đukanovićeve poteze

Da kršenje verskih prava u Crnoj Gori nije nevidljivo i na Zapadu govori  podatak da su na taj problem ukazala dva britanska parlamentarca kao i poslanici Evropskog parlamenta iz reda Evropskog hrišćanskog političkog pokreta. Za našeg sagovornika nema dileme da predsednik Crne Gore Milo Đukanović veoma dobro vidi da niko na Zapadu nije oduševljen onim što on radi ali istovremeno naglašava da je veoma vešt političar. „Usvajanje Zakona o istopolnim zajednicama u Crnoj Gori je očigledno bacanje koske Zapadu, jer je to po njihovoj volji, a da može, danas bi organizovao gej paradu. Problem je samo što bi morao da dozvoli i litije. Treba da budemo svesni da je sve što Đukanović radi u Crnoj Gori, radio slučajno predsednik Srbije ili Rusije, buka u zapadnim medima i zapadnih diplomata bila bi zaglušujuća,” rekao je Pavić. On je zbog toga umereni optimista koji smatra da ne treba da „umiremo od radosti“ što postoje neke reakcije zapadnih parlamentaraca ali da je to više od onoga što je bilo pre nego što je Đukanović ušao u avanturu pokušaja otimanja objekata Srpske pravoslavne crkve i praktično njenog ukidanja.

 Na pitanje da li će Đukanović poslušati zapadne partnere, naš sagovornik kaže da će morati, s obzirom na to da druga strana, odnosno SPC u Crnoj Gori, neće popustiti. „Ukoliko to ne uradi  Crna Gora će da klizi u haos, postaće ono što se stvarno zove propala država. Kada mu je Zapad jednom poslao signale da nije zadovoljan ovim što se dešava, teško da će promeniti mišljenje. Takođe, teško da iko na Zapadu može da podrži ni otimanje imovine crkve stare 800 godina, pogotovu ne i najavu stvaranja državne crkve što je za njih nezamislivo,” zaključuje Pavić.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala