Pomen za 3.265 ubijenih Srba iz srednjeg Podrinja u Bratuncu

© Tanjug / ZORAN ZESTICSrpsko groblje u Bratuncu, blizu Srebrenice
Srpsko groblje u Bratuncu, blizu Srebrenice - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kod centralnog Spomen-krsta na groblju u Bratuncu danas je služen parastos i odata je počast za oko 3.265 Srba stradalih 90-ih godina u Srednjem Podrinju.

Pomen srpskim žrtvama iz srednjeg Podrinja u odbrambeno-otadžbinskom ratu organizuje se u znak sećanja na stradanje Srba na Petrovdan 1992. godine u selima oko Srebrenice i Bratunca, kada je ubijeno 69 i zarobljeno 22 vojnika i civila, od kojih niko nije preživeo.

Delegaciju Republike Srpske predvodio je premijer Radovan Višković koji je nakon polaganja venaca kazao da su u Podrinju počinjeni stravični zločini nad srpskim stanovništvom i da za masovne zločine niko nije odgovarao.

„Hrišćanski je praštati, ali ne smemo da zaboravimo. Kako oprostiti zločincima koji su ubijali decu dok ne odgovaraju za zločine“, rekao je Višković.

On je poručio da Republika Srpska nikada neće odustati od dokazivanja istine o ratu u BiH i odgovornosti svih počinilaca zločina.

Od aprila 1992. do polovine januara 1993. godine u srebreničkoj opštini ubijeno je više od 400, a u bratunačkoj 560 Srba, većinom civila, među kojima veći broj žena i dece.

Uništena su 43 srpska sela sa više od 100 zaselaka i više verskih objekata, devastirana groblja i polupani skoro svi krstovi u srpskim selima.

Kako navodi RTRS, nakon što je Srebrenica proglašena zaštićenom demilitarizovanom zonom UN u proleće 1993. godine, upadi muslimanskih jedinica iz te enklave i dalje su bili česti jer su zloupotrebljavale zaštitu, a nisu bile razoružane i izvodile su razne diverzantske akcije na srpska sela i položaje.

Na Petrovdan 1992. godine muslimanske jedinice iz Srebrenice napale su srpska sela Zalazje, Biljaču, Sase i Zagone ubijajući sve što su stigli, pljačkajući i paleći srpsku imovinu.

Za brojne masovne zločine nad srpskim civilima u ovom kraju niko nije odgovarao, prenosi Tanjug.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala