Srbija zvanično obaveštena: Grčka od sutra zatvara granicu za naše državljane

© AP Photo / Nikolas GiakoumidisGrčki granični prelaz Evzoni
Grčki granični prelaz Evzoni - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ambasadu Srbije u Atini zvanično je obavestio kabinet grčkog premijera Kirjakosa Micotakisa da će Grčka od sutra zatvoriti granice za građane Srbije, osim za neophodna putovanja za koja je potrebna posebna dozvola, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

"Upozoravamo građane da ne kreću na put prema Grčkoj kako bi se izbegla situacija da se veliki broj njih zatekne u putu ili na grčkim graničnim prelazima bez mogućnosti da uđu na teritoriju Grčke", istakao je ministar.

On je dodao da će naši građani koji su kao turisti već u Grčkoj moći da ostanu tamo do kraja aranžmana i da se vrate u Srbiju.

Ranije danas ministar telekomunikacija i trgovine Rasim Ljajić izjavio je da će Grčka od šest sati ujutro zatvoriti granice za naše državljane. 

Grčka je donela ovu odluku zbog epidemiološke situacije u Srbiji i velikog broja testiranih ljudi iz Srbije u Grčkoj koji su pozitivni.

Do sada je turistima iz Srbije za ulaz u Grčku jedini otvoreni pravac bio preko Bugarske, na prelazu Promahonas, nakon što je prelaz Evzoni na granici sa Severnom Makedonijom bio otvoren 1. jula samo na nekoliko sati, do podneva.

EU je otvorila granice za državljane Srbije od 1. Jula, ali, kako je najavljeno, spisak će biti ažuriran svake dve nedelje, u skladu sa epidemiološkom situacijom u svakoj državi, a ključni kriterijum jeste da država nema više od 16 novoinficiranih na 100.000 stanovnika.

Tada, 27. juna, Srbija je bila “na granici”, sa oko 17 aktivnih slučajeva na 100.000 stanovnika. Samo nedelju dana kasnije, na datum 4. jula, Srbija je imala više od 33 aktivna slučaja na 100.000 građana.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala