Dodik: Podrinje je duhovni epicentar srpskog kolektivnog bola

© Srna / Miro PejićMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Pratite nas
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da se pre 28 godina u Podrinju dogodio zločin koje ne pamti istorija i zbog čega je to područje postalo „krvava kruna srpskog stradanja i duhovni epicentar srpskog kolektivnog bola“.

Dodik je to rekao povodom obeležavanja 28 godina od stradanja 3.265 Srba iz srednjeg Podrinja koje su ubile muslimanske snage u proteklom ratu i dodao da pravda može da nastavi da bude selektivna, ali da „dok je i jednog srpskog uva tragična priča o srpskom stradanju Podrinja prenosiće se s kolena na koleno i boleće uvek, a posebno oko Petrovdana“.

„Mi ćemo čuvati istinu i svetu uspomenu na naše nevine podrinjske žrtve, čiji su životi utkani u naše i u postojanje Republike Srpske“, istakao je Dodik za Srnu.

Dodik je naveo da razmere i metodologija stravičnih zločina izvršenih nad ženama, decom, starcima i zarobljenicima, nisu ostavile ravnodušnim nikoga, osim pravosuđa BiH, koje, kako kaže, godinama pod pokroviteljstvom poznatih zemalja, „zabija glavu u pesak“, uskraćujući porodicama barem taj minimum utehe u vidu kazne za počinioce najstrašnijih zločina nad narodom Republike Srpske.

„I nakon toliko godina ostaje pitanje — zašto? I pitaćemo se dok smo živi i dok žive naša pokoljenja. Zašto je neprekinuti lanac vekovnog srpskog stradanja dosegao svoju kulminaciju u Zalazju, Biljači, Sasama, Zagonu, Kravici? Zar je skoro svaka srpska porodica i svako ognjište na ovom podneblju moralo biti zavijeno u crno, zar je toliko majki moralo ostati bez svoga deteta, a toliko dece bez roditelja", upitao je Dodik.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala