Tramp: Besna rulja pokušava da izbriše istoriju Amerike

© AP Photo / Alex BrandonAmerički predsednik Donald Tramp
Američki predsednik Donald Tramp - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da „besna rulja“, koja nastoji da ukloni statue konfederalnih lidera na protestima protiv rasizma i diskriminacije, zapravo pokušava da „izbriše istoriju Amerike“.

Tramp je, govoreći o antirasističkim protestima koji su pokrenuti širom Amerike posle brutalnog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda u Mineapolisu, ocenio da demonstracije ugrožavaju američko društvo i temelje političkog sistema SAD.

„Nemojte da se zavaravate. Ova levičarska kulturna revolucija smišljena je da poništi tekovine američke revolucije“, istakao je u petak Tramp na skupu povodom Dana nezavisnosti SAD u Južnoj Dakoti na planini Rašmor.

Tramp je ovom prilikom najavio i izgradnju „Nacionalnog parka američkih heroja“, gde će, kako je naveo, biti postavljene statue „najvećih sinova Amerike“.

​Američki predsednik se usprotivio zahtevu da se preimenuju baze američke vojske koje nose imena konfederalnih generala, a demonstrante je nazvao zagovornicima „ekstremno levičarskog fašizma“, najverovatnije misleći na, kako konstatuje RT, članove organizacije Antifa.

„Postoji novi krajnje levičarski fašizam koji zahteva apsolutnu vernost. Ukoliko ne pričate njihov jezik, izvodite njihove rituale, izgovarate njihove mantre i sledite njihove naloge, onda ćete biti cenzurisani, proterani, stavljeni na crnu listu, progonjeni i kažnjeni“, kazao je Tramp.

Podsetimo, tokom protesta širom SAD organizovanih posle ubistva Flojda u Mineapolisu krajem maja, gnevni građani su u više gradova pokušali da sruše ili oštete spomenike generalima Konfederacije koji evociraju sećanje na kolonijalni duh i rasizam.

Protest starosedeoca: „Nalazite se na ukradenoj zemlji“

Američki starosedeoci iz indijanskog plemena Lakote, njih stotinak, blokirali su put ka memorijalnom kompleksu, noseći transparente na kojima je pisalo „Idite odavde“, „Nalazite se na ukradenoj zemlji“.

© AP Photo / Stephen GrovesProtest starosedeoca iz indijanskog plemena Lakote.
Tramp: Besna rulja pokušava da izbriše istoriju Amerike - Sputnik Srbija
Protest starosedeoca iz indijanskog plemena Lakote.

Tokom protesta privedeno je 15 demonstranata, o čemu svedoče snimci sa lica mesta podeljeni na društvenim mrežama, preneo je Tanjug, pozivajući se na AP.

Inače, u danu posete memorijalnom kompleksu evidentirano je rekordno širenje virusa korona, a epidemija je pogodila i širi krug porodice američkog predsednika.

Kimberli Gilfojl, rukovodilac u Trampovom izbornom timu i devojka sina američkog predsednika Donalda mlađeg testirana je neposredno pred početak skupa i bila je pozitivna. Test sina predsednika SAD bio je negativan.

Skupu je prisustvovalo oko 7.500 ljudi gusto zbijenih u amfiteatru memorijalnog kompleksa, a mnogi nisu nosili zaštitne maske.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala