Od sutra i bez molebana u Crnoj Gori

© Sputnik / Aleksandar MilačićLitija u Podgorici
Litija u Podgorici - Sputnik Srbija
Pratite nas
Episkopski savet Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori saopštio je da privremeno odlaže molebane koji se u Crnoj Gori održavaju u znak protesta protiv Zakona o slobodi veroispovesti.

Episkopski savet je kao razlog za ovu odluku naveo ozbiljnosti opšte zdravstvene situacije u Crnoj Gori i „povratak zloćudnog virusa“ koji odnosi ljudske živote.

„Iako smo imali mogućnost da molebane održimo ispred hramova, i čvrstu nameru da tom prilikom ispoštujemo naredbe zdravstvenih institucija, cenimo da su okolnosti takve, da osim poštovanja propisa treba pokazati primer  uzdržanja i strpljenja. Formalno-pravno imamo proglašen kraj epidemije, i pravno utemeljenje da naše opravdane proteste nastavimo, ali faktički, bolest se vratila među nas i ona trenutno napreduje“, kaže se u saopštenju Episkopskog saveta SPC, objavljenog na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske.

Ističe se da će sutra biti održana nova internet-litija koju će predvoditi mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

„Mi smo i sada svesni velike zloupotrebe pomenutih mera, zarad sistematskog obračuna državnih vlasti sa Crkvom, i vidimo da ovi vlastodršci nemaju nameru da od tog neustavnog manira odustanu, pripremajući se takvim nasiljem za izbore. Ali, mimo toga, mi smo zabrinuti za zdravlje ljudi, i ne želimo da svojim sutrašnjim okupljanjima šaljemo nejasnu i zbunjujuću poruku kako virusa uopšte nema, i kako razlozi za oprez ne postoje. Naša budnost i naša molitva, protiv ovog zla, moraju se povećati u narednim danima“, kaže se u saopštenju.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala