Može li doći do potpunog kraha Sporazuma o otvorenom nebu

CC BY 2.0 / José Luis Celada Euba / Flickr / Ruski izviđački avion Tu-154NM-LK1 tokom leta iznad Španije u okviru Sporazuma o otvorenom nebu
Ruski izviđački avion Tu-154NM-LK1 tokom leta iznad Španije u okviru Sporazuma o otvorenom nebu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija ne isključuje mogućnost da bi nakon izlaska SAD iz Sporazuma o otvorenom nebu, mogle da ih prate i druge države, rekao je zamenik ruskog šefa diplomatije Sergej Rjabkov.
„Suština pitanja je: šta će biti sa samim dogovorom (nakon izlaska SAD)? To zavisi od nekoliko faktora. Kao prvo, da li će i druge države pratiti SAD? Pod dva, da li ćemo imati garancije da američki saveznici koji ostaju u okviru Sporazuma neće predavati Vašingtonu podatke koje oni skupljaju tokom letova (misija otvorenog neba) iznad naše teritorije? Trebaju nam za to čvrste garancije“, rekao je on.

On je dodao da je Rusija apsolutno sigurna da, bez obzira na konferenciju država-učesnica Sporazuma o otvorenom nebu koja će biti održana 6. jula i druge srete tim povodom, SAD neće promeniti svoje mišljenje o izlasku iz njega.

Rjabkov je još jednom ponovio da izlazak Vašingtona iz Sporazuma nema nikakve veze sa pretenzijama na račun Rusije.

„Jer Amerikanci dobro znaju da se radi o izmišljenim pretenzijama i da ima političke volje one bi se rešile“, dodao je ruski diplomata. On je podsetio da SAD metodično izlaze iz međunarodnih sporazuma u sferi kontrole naoružanja i ruše celu arhitekturu bezbednosti.

Konferencija država-učesnica Sporazuma o otvorenom nebu je planirana za 6. jul. Na njoj će se razgovarati o perspektivama sporazuma, nakon najave Vašingtona da ga napuštaju 23. novembra.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala