Moskva: Vašington dovodi na ivicu propasti Sporazum o zabrani nuklearnih ispitivanja

© AP Photo / William Collette/U.S. Air Force via AP)SAD testiraju nuklearno oružje
SAD testiraju nuklearno oružje - Sputnik Srbija
Pratite nas
Moskva odbacuje optužbe da navodno ne poštuje Sporazum o ograničavanju podzemnih ispitivanja nuklearnog oružja, potpisan sa SAD. Vašington će odbijanjem da ratifikuje Sporazum o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih ispitivanja dovesti taj dokument na ivicu propasti, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije.

„Američke primedbe o tome da je Rusija navodno narušila moratorijum na nuklearna ispitivanja izvodeći nuklearne eksperimente koji nisu u skladu s američkim standardima 'nultog kapaciteta' - očekivano nisu potkrepljene nikakvim dokazima. Pritom sami Amerikanci priznaju da ne znaju ništa o broju takvih eksperimenata 2019. godine, kao ni da li ih je uopšte bilo“, navedeno je u saopštenju.

Nuklearno oružje - Sputnik Srbija
Amerika: Nećemo dozvoliti Rusiji i Kini da jačaju nuklearni arsenal

Dodaje se da, polazeći od svojih međunarodnih obaveza, Rusija „nije dužna da prati nikakve standarde SAD u oblasti nuklearnih istraživanja“.

„Insinuacije imaju cilj, kako se čini, da skrenu pažnju sa Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih ispitivanja“, naglasilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije.

Rusija se, kako se ističe, strogo pridržava moratorijuma na nuklearna ispitivanja i ispunjava sve obaveze Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih ispitivanja.

„Za razliku od SAD, mi smo ratifikovali sporazum pre 20 godina i uspešno ga ispunjavamo. Polazimo od toga da bilo kakve nesuglasice u vezi s kriterijumima poštovanja odgovarajućih obaveza mogu i moraju biti rešavane u okviru Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih ispitivanja nakon njegovog stupanja na snagu“, navedeno je u saopštenju.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala