Krim: Nije nam potrebno priznanje Turske

© Sputnik / Olesя Pečenkina / Uđi u bazu fotografijaObala Crnog mora na Krimu
Obala Crnog mora na Krimu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Krimski senator i član Komiteta Saveta federacije za međunarodne odnose Sergej Cekov izjavio je da Krimu nije potrebno da Turska prizna ruski status poluostrva, pošto su za žitelje Krima najvažniji priznanje i podrška Rusije.

Ukrajinski mediji su ranije saopštili da je ministar inostranih poslova Turske Mevlut Čavušoglu izjavio da njegova zemlja podržava teritorijalnu celovitost Ukrajine i da neće priznati „nezakonitu aneksiju Krima“. Prema njegovim rečima, taj principijelni stav se nikada neće promeniti. Čavušoglu je to izjavio na zajedničkoj konferenciji za medije sa ministrom inostranih poslova Ukrajine Dmitrijem Kulebom, tokom njegove radne posete Turskoj.

Paviljon u hramu Arhangela Mihaila u Oreandu na Krimu - Sputnik Srbija
Koju igru igra Erdogan kada govori o Krimu

„Nismo iznenađeni ovom izjavom ministra inostranih poslova Turske. Nama njihovo priznanje nije potrebno i ne brine nas naročito. Žitelje Krima ne zanima priznanje drugih zemalja međunarodne zajednice. Najvažnije je da je Krim postao neodvojivi i prirodni deo Ruske Federacije“, rekao je Cekov.

Prema njegovim rečima, pre ili kasnije međunarodna zajednica će morati da prizna Krim kao deo Ruske Federacije, jer je to istorijska činjenica koju treba prihvatiti.

Krim je postao ruski region nakon referenduma koji je održan u martu 2014. godine. Birači Republike Krim i Grada Sevastopolja izjasnili su se tada za ulazak u sastav Rusije. Ukrajina Krim smatra svojom, privremeno okupiranom teritorijom.

Moskva naglašava da su se žitelji Krima za ujedinjenje s Rusijom izjasnili demokratskim putem, u punom skladu s međunarodnim pravom i Poveljom Ujedinjenih nacija. Prema rečima predsednika Rusije Vladimira Putina, pitanje Krima je „zauvek zatvoreno“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala