Karantin ili proterivanje: Šta čeka srpske turiste u Grčkoj ako su pozitivni na koronu /video/

© REUTERS / Alkis KonstantinidisRadnik hotela u Grčkoj sa zaštitnom maskom na početku letnje sezone
Radnik hotela u Grčkoj sa zaštitnom maskom na početku letnje sezone - Sputnik Srbija
Pratite nas
Srpske turiste, koji su pozitivni na virus korona, Grci vraćaju nazad u Srbiju ili ih stavljaju u karantin.

Dve Srpkinje na Skijatosu, koje su na to grčko ostrvo doputovale prvim letom za tu destinaciju u ovoj sezoni, pozitivne su na virus korona i one imaju lakšu kliničku sliku, nezvanično je potvrđeno za B92, prenosi Tanjug.

Obe žene se dobro osećaju i za sada nemaju simptome bolesti.

Plaža na Skiajtosu - Sputnik Srbija
Sputnjik na Skijatosu na početku sezone: Ljubazni domaćini i prazni hoteli /foto/

Grčke vlasti su ih smestile u kovid hotel „Aris“ koji ima svrhu karantina za obolele i obe će sutra biti ponovo testirane.

One su, kako saznaje B92, došle letom čiji je zakupac bila srpska agencija „Odeon World Travel“.

„Mi jesmo bili zakupci leta za ostrvo Skijatos, ali su pored naših putnika tu bili i putnici četiri druge agencije. Ne znam za njihove, ali od naših gostiju niko nije zaražen“, rekao je generalni direktor agencije Odeon Mirko Bauk.

Prema pisanju više grčkih listova i sajtova, 1. jula su tamošnje vlasti obavile 1.400 molekularnih testova na putnicima koji su avionom stigli na neki od tamošnjih aerodroma, a pet lica bilo je pozitivno i to po jedna ženska osoba iz Srbije, Švedske i Rumunije, kao i dvoje Grka koji su doputovali u domovinu.

Prema protokolu koji je na snazi u Grčkoj, svi kojima nalazi budu pozitivni na koronu, a nemaju teže simptome, trebalo bi da ostanu u nekom od hotela-karantina najmanje 14 dana. U suprotnom idu u bolnicu.

Jedna porodica iz Srbije već je deportovana iz Grčke, jer je jedan njen član bio pozitivan na koronu. Oni su krenuli u Sitoniju, a kako je opisala Beograđanka iz te porodice za „Blic“, njihovo letovanje trajalo je samo tri dana.

„Posle određenog dvoumljenja, ipak smo rešili da krenemo na put jer smo i suprug i sin i ja bili zdravi. U nedelju smo seli u auto i pošli za Grčku“, objasnila je ona i dodala da je na granici testirana po jedna osoba iz svakog automobila sa srpskim tablicama.

Plaža na Skijatosu - Sputnik Srbija
Sputnjik na Skijatosu sa srpskim turistima: Testiranje, pa uživanje u moru i pustoj plaži /video, foto/

„Supruga su testirali i rekli da budemo 24 sata u samoizolaciji, a da rezultate javljaju u roku od 72 časa i to samo ukoliko su pozitivni“, kazala je ona.

Nakon tri dana letovanja na Sitoniji, samo nekoliko minuta pred istek tih 72 sata, pozvali su ih i saopštili im da je njen muž pozitivan.

Kako je objasnila, ispitali su ih za kontakte, kuda su se kretali, kakvo im je zdravstveno stanje i da li je osoblje hotela, restorana i marketa u kojima su bili poštovalo mere zaštite.

„Pitali su između ostalog i gde smo u tom trenutku. Mi smo tada bili na plaži i rekli su nam da momentalno idemo u sobu i da 14 dana ne izlazimo iz nje. Nakon pola sata su pozvali ponovo i rekli da ima još jedna opcija i da, ukoliko želimo, možemo da krenemo kući uz sve mere predostrožnosti: celim putem sa maskama, da ne stajemo nigde osim recimo na pumpi i gde je baš neophodno“, ispričala je ona.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala