Dodik: Nema puta u NATO, niti će ga biti, a za to nisu krivi ni Ivancov ni Rusija

© Srna / Milenko ŠukaloMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Pratite nas
Srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik poručio je da odluke o članstvu BiH u NATO nema, niti će je biti, i da o tome „odlučujemo mi u Republici Srpskoj“.

Na pitanje Srne da prokomentariše izjave Željka Komšića i Bakira Izetbegovića da se ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov meša u unutrašnje stvari BiH i „ne poštuje odluke njenih institucija“ kada je reč o tome da li bi BiH trebalo da uđe u NATO, Dodik je odgovorio da odluke o članstvu u NATO nema i nema puta BiH u taj savez, niti će ga biti i da im za to nije kriv ni Ivancov ni Ruska Federacija.

„Ruska Federacija ima prijateljsku politiku prema BiH, zasnovanu na međunarodnom pravu, ne krijući da ima dobre odnose sa Republikom Srpskom“, naglasio je Dodik.

Dodik je ocenio da Komšić i Izetbegović ne vode principijelnu politiku, niti brane interese BiH, jer to što govore, kako je naveo, nije interes Republike Srpske, prenela je RTRS.

„Oni su obični trbuhozborci svojih mentora, koji se kriju po drugim ambasadama u Sarajevu. Da su zaista zaštitnici interesa BiH u koju se kunu ne bi žrtvovali svog ministra bezbednosti zarad ambasadora Pakistana, i ne bi pažljivije gledali šta kaže Savet za sprovođenje mira, izmišljeno telo, nego parlament BiH, biran na izborima“, konstatovao je Dodik.

Ne sme se dozvoliti prekrajanje istorije

Dodik je prethodno na Mrakovici poručio da se ne sme dozvoliti prekrajanje istorije pokušajima potomaka onih koji su ubijali narod na Kozari, a koji kažu da se nešto drugo dešavalo.

„Istina je da je ovde 3.500 partizana branilo zbeg od 65.000 ljudi, civila, žena, dece i staraca koje je napalo 45.000 raznih formacija ustaša i Nemaca i da je poginulo 9.500 boraca i 45.000 civila“, izjavio je Dodik novinarima na Kozari gde se obeležava godišnjica Bitke na Kozari.

Dodik je podsetio da je zarobljeni zbeg sa Kozare „spušten u Jasenovac koji je odneo 500.000 života Srba i 30.000 dece“.

„Mnoga deca su data u katoličke porodice gde su promenjena njihova imena.To je jedan produženi zločin nad našom verom i našim narodom. Činjenica je da su ustaše i Nemci ovde desetkovali Srbe, pobili naše ljude i uništili domove“, istakao je Dodik.

Dodik je naveo da u narodu živi priča o Kozari koja je nesumnjivo simbol borbe za slobodu protiv fašista i simbol borbe za nacionalno oslobođenje jer su, kako je naglasio, Srbi ovde živeli i preživeli.

Dodik je izrazio zadovoljstvo da ovaj važan datum u srpskoj istoriji zajedno obeležavaju vlade Srpske i Srbije.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala