Vazdušni maraton: Ruski „medvedi“ preleteli 7.000 kilometara i tri mora za 12 sati

Pratite nas
Tri aviona Tu-142 protivbrodske avijacije ruske Severne flote izveli su planirani let iznad neutralnih voda Barencovog i Norveškog mora, kao i iznad severoistočnog dela Atlantika, saopštila je pres-služba Severne flote.

Kako se navodi, let je trajao više od 12 časova, a za to vreme avioni su prešli oko 7.000 kilometara.

Posada letelica Tu-142 izvodila je zadatke leta preko terena bez orijentacije, koordinisanost akcija bez radarske kontrole i realizovala letačke zadatke u dalekoj morskoj zoni. Tokom povratka piloti su dopunjavali gorivo u vazduhu iz aviona-tankera Il-78 ruskog ratnog vazduhoplovstva.

„Na određenim delovima maršrute ruske avione su pratili norveški lovci F-16 i avioni F-35 sa avio-baze Keflavik, koja se nalazi na Islandu“, navodi se u saopštenju.

Avioni MiG-31 pokrivali su Tu-142 tokom programa borbene pripreme posade protivbrodske i lovačke avijacije. Ističe se da su ruski avioni leteli strogo poštujući Međunarodna pravila korišćenja vazdušnog prostora i da nisu narušili granice drugih država.

Vazduhoplovne snage Velike Britanije saopštile su da su podigle lovce „Tajfun“ koji su poleteli sa avio-baze Losimut u Škotskoj kako bi pratili ruske avione, koji su leteli u međunarodnom vazdušnom prostoru.

„Lovci 'Tajfun' Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva poleteli su kako bi kontrolisali let ruskih aviona u međunarodnom vazdušnom prostoru, severno od Škotske“, ističe se.

Ruski avioni nisu ušli u oblast informisanja vazduhoplova u letu Velike Britanije severno od obale Škotske, te „presretanje nije bilo potrebno“.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala