Studentski parlament postigao dogovor sa Šarčevićem

© Tanjug / RADE PRELICProtest studenata na Platou Filozofskog fakulteta
Protest studenata na Platou Filozofskog fakulteta - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Studentski parlament Beogradskog univerziteta saopštio je da je sa ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem dogovoreno da studenti neće biti iseljeni iz domova kao i da će oni koji su pozitivni dobiti priliku da dodatno polažu ispite.

Navodeći da čekaju usvajanje svih dogovora, parlament je dodao i da čeka odgovor na produžetak roka boravka u domovima i da su nadležnim zbog tog zahteva dostavili spisak završetka julskog ispitnog roka za sve fakultete Univerziteta u Beogradu.

Predstavnici studentskog parlamenta naveli su da će na sledećoj sednici Senata BU predložiti usvajanje obaveznog dodatnog roka za sve fakultete, jer znaju da ga neki do sada još nisu usvojili.

„Smatramo da je donošenje te odluke hitno i da ne sme biti u formi preporuke, niti da se kao i do sada odlaže kao tačka dnevnog reda“, navodi Studentski parlament.

Studenti koji su zaraženi, kako kažu, dobiće priliku da dodatno polažu ispite iz rokova koje su propustili, za šta će se zalagati Ministarstvo.

Za srednjoškolce koji će propustiti polaganje prijemnog ispita odluka će biti tek doneta, navodi Studentski parlament i dodaje da Ministarstvo traži način kako da izađe u susret tom zahtevu.

Ministar je za Tanjug rekao da će se u ponedeljak znati šta će se dogoditi po tom pitanju ali da svakako niko neće biti oštećen.

Studentski parlament podseća da broj zaraženih studenata iz studentskih domova u Beogradu, na osnovu podataka Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata, iznosi 49.

Studenti koji su zaraženi izolovani su u posebne objekte.

Predsednica studentskog parlamenta BU Margareta Smiljanić rekla je za Tanjug da od početka vanrednog stanja razgovaraju sa svim nadležnim za visoko obrazovanje i studentski standard.

„Naši zahtevi i molbe su delimično ispunjene, nastojimo da oni budu ispunjeni. Nećemo dozvoliti da studenti budu iseljeni, da se dozvoli martovski scenario“, rekla je Smiljanić.

Studenti nastavili protest, izneli zahteve

Studenti su na Platou ispred Filozofskog fakulteta nastavili sinoć započet protest.

Jedan od predstavnika studenata Marko Radović rekao je da nakon najave ministra Mladena Šarčevića da će studenti ostati u domovima, oni traže preciziranje da li to znači da će moći da ostanu samo za vreme julskog roka, pošto bi to za njih bilo neprihvatljivo.

Jedan od zahteva studenata je i da se omogući dodatni ispitni rok onima koji zbog korone nisu mogli da polažu ispite na vreme, ali i još jedan rok za sve studente zbog celokupne situacije koja je bila otežavajuća za sve.

Studenti, takođe, traže da im se omogući besplatno testiranje na koronu i lečenje za one koji su zaraženi.

Zahtevaju i da predstavnici studenata u organizacijama, kao što je Studentski parlament, podnesu ostavku, jer ih ne zastupaju na pravi način.

Ukoliko ovi zahtevi ne budu prihvaćeni u dogledno vreme, Radović je rekao da će studenti biti prinuđeni da postave još jedan zahtev, a to je besplatna školarina za narednu godinu.

Rektorka Ivanović: učinićemo sve što je u našoj nadležnosti

Studentima su nadležnima dali tri dana da ispune njihove zahteve.

Studenti su odsutali od šetnje do vlade Srbije, gde je trebalo da predaju svoje zahteve i, umesto toga zahteve su predali u Rektoratu.

Rektorka Ivanka Popović rekla je studentima da očekuje da će junski rok biti realizovan do kraja uz puno poštovanje svih mera zaštite, a u skladu s tim da će studentski domovi biti dostupni dok su studeti na ispitu, što je propraćeno uzvicima „Celo, leto!“

„Na osnovu razgovora sa Ministarstvom bilo je dogovoreno da studentski domovi budu otvoreni u junskom ispitnom roku i očekujem i nadam se, na osnovu onoga što je jutos izjavio ministar, da će se junski ispitni rok realizovati do kraja, a u skladu sa tim da će studentski domovi biti dostupni studentima dok su na ispitima", rekla je Popovićeva.

Prema rektorkinim rečima, održavanje studentskih domova u domenu je ministarstva prosvete, a štose tiče onoga što je u domenu Univerziteta biće „učinjeno sve što je moguće“.

„Tu smo da vas podržimo, zato sam i došla. Ne mogu da garantujem za ono što nije u mojoj nadležnosti", zaključila je Popovićeva.

 

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala