Stejt department: Amerika protiv trke u naoružanju, a Kina dovodi u nepriliku ceo svet

© AFP 2023 / NICHOLAS KAMMZgrada američkog Stejt departmenta u Vašingtonu
Zgrada američkog Stejt departmenta u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
SAD se zalažu za formiranje efikasnog međunarodnog sistema za kontrolu naoružanja i protive se trci u naoružanju koja uključuje Rusiju i Kinu i Ameriku, izjavio je predstavnik Stejt departmenta.

 

„SAD su i dalje posvećene efikasnoj kontroli naoružanja, koja osigurava bezbednost SAD, njihovih saveznika i partnera koji odgovorno izvršavaju svoje obaveze“, rekao je predstavnik Stejt departmenta, komentarišući izjavu zamenika ministra odbrane Rusije Aleksandra Fomina koji je rekao da SAD duže vreme sprovode politiku nepoštovanja svojih obaveza u sferi kontrole naoružanja u cilju obezbeđivanja uslova za vojnu dominaciju.

Američki zvaničnik ističe da je predsednik SAD Donald Tramp naložio svojoj administraciji da „započne novo poglavlje, stremeći novoj eri kontrole naoružanja koja izlazi van okvira bilateralnih sporazuma iz prošlosti“.

S tim u vezi, SAD pozivaju Kinu i Rusiju da se pridruže tome kako bi postigli realne rezultate u oblasti bezbednosti za „naše zemlje i ceo svet“, dodao je američki predstavnik.

On je ukazao na to da predsednik Tramp želi „trilateralni sporazum koji odgovara aktuelnim bezbednosnim uslovima, u kojima Kina i Rusija vode trku u naoružanju“.

Kina dovodi u nepriliku ne samo nas i Rusiju, nego i ceo svet. Ako Kina hoće da bude odgovorna država, onda se mora pridružiti sporazumima odgovornih država (SAD i Rusije). Čeka ih mesto za pregovaračkim stolom. U skladu sa Sporazumom o neširenju nuklearnog oružja Kina je obavezna da pregovara sa nama o efikasnim merama, koje vode ka nuklearnom razoružavanju“, rekao je predstavnik Stejt departmenta.

On je dodao da Kina brzo povećava svoj nuklearni potencijal i da „stremi da udvostruči svoje nuklearne kapacitete u narednoj deceniji“.

„Spominjali su hiljadu bojevih glava. Peking želi borbenu trijadu sa kopnenim lansirnim sistemima ili kopnenim raketama, podmornicama i bombarderima. To više nije minimalno obuzdavanje. Trka u naoružanju u kojoj učestvuju tri strane bila bi destabilizirajući faktor i ne bi doprinela povećanju bezbednosti ni za Kinu ni za Rusiju“, zaključio je predstavnik Stejt departmenta.

Pročitajte još:

 

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala