Ruska vojska otkrila kako se osećaju dobrovoljci koji su primili vakcinu protiv korone

© Sputnik / Ramilь Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaLaborant na Naučno-istraživačkom institutu "Gamaleja" tokom ispitivanja vakcine
Laborant na Naučno-istraživačkom institutu Gamaleja tokom ispitivanja vakcine  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Dobrovoljci koji su primili vakcinu protiv virusa korona pre dve nedelje u bazi vojne bolnice „Burdenko“- nemaju negativne posledice, saopštilo je novinarima Ministarstvo odbrane Rusije.
„Dobrovoljci prve grupe, koji su 18. juna dobili po jednu od dve komponente vakcine, osećaju se dobro i ne žale se na svoje zdravstveno stanje. U protekle dve nedelje nije bilo ozbiljnih negativnih efekata“, saopštio je vojni resor.

Početkom juna, Ministarstvo odbrane je saopštilo da su za klinička ispitivanja izabrane dve grupe dobrovoljaca. U prvu grupu ušli su vojnici, a u drugu – civili. Prema podacima resora, u grupu dobrovoljaca vojnika ušlo je 50 osoba, uključujući pet žena. Među njima su i 10 medicinskih radnika.

Klinička testiranja ruske vakcine počela su da se sprovode na prvoj grupi od 18 dobrovoljaca. Nakon pet dana njima se priključila i druga grupa. Planirano je da eksperiment bude završen do kraja jula. Svi dobrovoljci nalaze se pod nadzorom lekara. Specijalisti obavljaju svakodnevne preglede i sprovode neophodna laboratorijska istraživanja.

Oni se osećaju dobro, nema komplikacija ili neželjenih efekata“, istaklo je Ministarstvo.

Ranije je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu saopštio predsedniku Rusije Vladimiru Putinu da će Ministarstvo odbrane Rusije i Institut „Gamalej“ završiti testiranje nove vakcine protiv virusa korona krajem jula ove godine.
Takođe, Ministarstvo zdravlja Rusije je u četvrtak odobrilo još jedan ruski lek protiv virusa korona na osnovu favipiravira, pod trgovačkim nazivom areplivir. Prvi avifavir je odobren krajem maja, a klinička ispitivanja su započeta tek u aprilu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala