Ršumov recept za dugovečnost – dobra duša i slabo pamćenje

© Foto : Dječije carstvoLjubivoje Ršumović
Ljubivoje Ršumović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Jedan od najznačajnijih srpskih dečjih pesnika, Ljubivoje Ršumović, koji danas puni 81. godinu, poručuje da ljudi, da bi bili dugovečni treba da imaju dobru dušu i slabo pamćenje.
„Kažu da je za dugovečnost potrebno imati dobru dušu i slabo pamćenje. Naravno, sa dušom se treba nekako dogovoriti, a za pamćenje nas priroda natera u ovim godinama. Ja sam danas navršio 81. To je moja poruka ljudima – da vide kako će se dogovoriti sa dušom, da to nekako regulišu“, poručuje on.

Ršumović je rođen u zlatiborskom selu Ljubišu 3. jula 1939, a školovao se u rodnom mestu, Čajetini, Užicu i Beogradu. Rodno selo i Zlatibor bili su mu inspiracija za mnoge dečje pesme.

Dečjim pesništvom počinje da se bavi pod uticajem Duška Radovića, koga je upoznao dok je u Beogradu studirao Filološki fakultet. Bio je urednik na Radiju i Televiziji Beograd, autor je brojnih dečjih emisija („Hiljadu zašto“, „Hajde da rastemo“, „Fazoni i fore“...). Brojne njegove pesme ušle su u antologije, a  zahvaljujući dečjem horu „Kolibri“, pevaju se i danas. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala