Preminula jedna od najvećih srpskih balerina Lidija Pilipenko

© Flickr / Gerard AgudoBaletanke
Baletanke - Sputnik Srbija
Pratite nas
Jedna od najvećih srpskih balerina i koreografkinja Lidija Pilipenko preminula je danas u 83. godini Beogradu, saopštili su iz Narodnog pozorišta.

Ceo svoj život Pilipenko je posvetila baletu i Narodnom pozorištu u kome je stvarala, prvo kao balerina, a kasnije kao koreografkinja.

„Njena posvećenost baletskoj umetnosti bila je nesvakidašnja, iskrena, maštovita, sa dubokom umetničkom porukom i zato će njeni baleti ostati nezaboravni, a njen doprinos ovoj umetnosti neizbrisiv....“, poručili su iz nacionalnog teatra.

Lidija Pilipenko završila je srednju baletsku školu u Beogradu, a usavršavala se u Londonu. Tokom bogate karijere gostovala je u Tokiju, Londonu, Parizu, Lozani, Atini... Ostaće upamćena po maestralnim solističkim ulogama u kultnim baletima poput „Labudovo jezero“, „Čudesni mandarin“, „Karmen“, „Don Kihot“, „Žizela“...

Bila je autor libreta i koreografije za dela „Banović Strahinja“, „Jelisaveta“, „Večiti mladoženja“, „Samson i Dalila“, „Šeherezada“...

Nagrađena je na bijenalu u Ljubljani, a dobila je i nagrade SIZ kulture Beograda i Novog Sada i pet nagrada Narodnog pozorišta.

Igrala je i na filmu - „Kako su se voleli Romeo i Julija“, „Zvižduk u osam“, „Formula„ .

Njen suprug je bio Muharem Pervić, a sin prerano preminuli glumac Igor Pervić.

Vreme i mesto sahrane Lidije Pilipenko biće naknadno saopšteni, prenosi Tanjug.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala