Holandija će ponovo tražiti tajne satelitske snimke NATO-a u slučaju MH17

© Flickr / Stuart RankinSatelitski snimak zemlje
Satelitski snimak zemlje - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sud u Holandiji smatra da bi bilo opravdano da ponovo zatraži od Amerike satelitske snimke s mesta pada malezijskog aviona „boing“ iznad Donbasa u Ukrajini 2014. godine (let MH17), rekao je sudija Hendrik Stinhejs.

„Interesovanje za analizu satelitskih snimaka i njihovo uključivanje u predmet je očigledno. Sud podseća da od jeseni 2016. godine tužilaštvo nije ništa preduzelo kako bi proverilo da li ti snimci mogu biti objavljeni tokom krivičnog postupka. Ponovni zahtev za snimcima bio bi opravdan“, rekao je sudija.

Ranije je odbrana zatražila da se uputi ponovni zahtev NATO-u da dostavi satelitske snimke, na kojima je navodno zabeleženo da je raketa pogodila „boing“. Tužilac Tejs Berger saopštio je da tužilaštvo ne namerava da ponovo traži snimke od SAD.

Kako je saopšteno, Amerika je ranije obavestila Holandiju da ne mogu pružiti dodatne podatke o lansiranju rakete koja je oborila „boing“. SAD su dostavile određena dokumenta 2014. godine. Sudija Stinhejs je izjavio da je sud tražio od američke strane da dostave i tajne satelitske snimke koji su zabeležili lansiranje rakete i koji su predani specijalnim službama Holandije. Tužilaštvo je saopštilo da su poslali zahtev Americi još 2014. godine, ali da snimke nisu dobili.

Početkom sedmice holandski advokat optuženog Olega Pulatova, Baudevejn Van Ejk saopštio je da NATO nije pružio Vojnoj obaveštajnoj službi Holandije satelitske snimke sa mesta pada „boinga“, ali da to ne znači da ih Alijansa ne poseduje. Zbog toga je odbrana zatražila od suda da naloži istražnom sudiji da utvrdi da li NATO poseduje satelitske snimke iz zone Istočne Ukrajine od 17. jula 2014. godine.

 

Pad aviona MH17

Putnički avion „boing 777“ kompanije „Malezija erlajns“, koji je leteo iz Amsterdama za Kuala Lumpur, srušio se 17. jula 2014. godine u blizini Donjecka. Niko od 298 putnika i članova posada koji su se nalazili u avionu nije preživeo.

Kijev je za katastrofu optužio ustanike u Donbasu, koji su, sa svoje strane, izjavili da nemaju sredstva koja bi mogla da obore avion na toj visini. Bez obzira na ratna dejstva, Kijev nije zatvarao nebo iznad Donbasa za međunarodne putničke avione. 

Za istragu o avionskoj nesreći formirana je međunarodna Zajednička istražna grupa, koju čine predstavnici Australije, Belgije, Malezije, Holandije i Ukrajine.

Ranije je ova Međunarodna istražna grupa predstavila preliminarne rezultate istrage o padu aviona na letu MH17 na istoku Ukrajine. Grupa tvrdi da je malezijski „boing 777“ oboren raketnim sistemom „Buk“, koji pripada 53. raketnoj brigadi Vojske Rusije iz Kurska. Istražna grupa smatra da je „Buk“ dovezen iz Rusije, a zatim vraćen. Moskva kategorički negira te optužbe.

Pročitajte još.

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala