Haftar u stalnom kontaktu s Moskvom

© AP Photo / Ivan SekretarevGeneral Libijske nacionalne armije Halifa Haftar na sastanku sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom u Moskvi
General Libijske nacionalne armije Halifa Haftar na sastanku sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Komandant Libijske nacionalne armije Halifa Haftar u stalnom je kontaktu s ruskom stranom, izjavio je predsednik Predstavničkog doma libijskog parlamenta Akila Saleh.

„Maršal je u Rusiji bio krajem maja. Ruska strana je u stalnom kontaktu s njim, on će doputovati u Moskvu čim to bude bilo neophodno“, rekao je Saleh nakon razgovora sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom i predsednicom Saveta Federacije Valentinom Matvijenko u Moskvi.

Libijska nacionalna armija - Sputnik Srbija
Stejt department: Haftarova armija spremna za dijalog pod okriljem UN

U Libiji i dalje traje sukob Vlade nacionalne sloge Fajeza Saradža, koja uz podršku Turske kontroliše Tripoli i teritorije na zapadu te zemlje, i Libijske nacionalne armije pod Haftarovom komandom, uz podršku Egipta.

Već više od godinu dana Haftarova armija pokušava da osvoji prestonicu Libije. Obe sukobljene strane tvrde da protivnici dobijaju pomoć u oružju i ljudstvu spolja. Poslednjih sedmica Vlada nacionalne sloge saopštava da postiže značajne uspehe u bici za Tripoli i da namerava da uspostavi kontrolu nad gradom Sirtom i drugim teritorijama istočno od prestonice.

U Kairu je 6. juna održan sastanak predsednika Egipta Abdulaha Fataha el Sisija i Halife Haftara. Egipatski lider je nakon sastanka najavio „kairsku inicijativu“, koja podrazumeva prekid vatre na celoj teritoriji Libije od 8. juna i uslove za političko rešavanje krize.

Inicijativu su podržale Rusija, SAD i niz arapskih država, uključujući Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate. Protiv inicijative su Vlada nacionalne sloge i Turska.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala