Glava Svetog Jovana, slika društva koje manipuliše istinom

Orbita kulture
Orbita kulture - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kakvu će priču ponuditi  film „Usekovanje“, projekat koji je kao dugometražni debitantski igrani  film dobio  sufinansiranje na nedavnom konkursu Filmskog centra Srbije?

Na koji će način priča koja se odigrava u porodičnom krugu za vreme slave Sveti Jovan predstaviti današnje društvo i otvoriti glavnu temu filma – manipulaciju istinom, za „Orbitu kulture“ otkriva reditelj i koautor scenarija Siniša Cvetić.

Šta će posetioci izložbe otvorene u Galeriji nauke i tehnike SANU novo otkriti o akademicima Stevanu Jakovljeviću i Jovanu Tucakovu? Znamo li da je autor čuvene Srpske trilogije, pisac i brat Mir-Jam bio i prvi starešina Farmaceutskog odseka i prvi profesor botanike na Farmaciji? Setimo li se, kada prolazimo pored Instituta „Josif Pančić“ njegovog osnivača i prvog profesora farmakognozije Jovana Tucakova? O ovim pomalo zaboravljenim umovima Srbije i značaju njihovog rada razgovaramo sa autorkom izložbe Jelenom Manojlović.

Kako savremeni umetnici u svom radu definišu pojam domovine - pitanje je koje postavlja istoimena grupna izložba nedavno postavljena u UK Parobrod.

Da li se taj odnos promenio u odnosu na ranije definicije i shvatanje ljubavi prema domovini, da li se, u vremenu kada se teži ka brisanju granica među državama menja i ovaj osećaj pripadnosti – neka su od pitanja koja je pokrenulo tridesetak likovnih umetnika čije su radove selektovale i postavile gošće Sputnjika Katarina Stanković Bjegović i Danijela Rančić.

Gde je Mileva Marić upoznala Alberta Ajnštajna? Kako se ova izuzetna naučnica nosila sa svetom u kome su dominirali muškarci? Kakva je bila njena ljubavna i životna priča – pitanja su na koja je odgovore nedavno ponudila romansirana biografija „Ajnštajn i ja“ italijanske naučnice i spisateljice Gabrijele Grejson. O ovoj zanimljivoj knjizi razgovaramo sa urednikom izdanja objavljenog u Akademskoj knjizi Dušanom Janjićem.

O izložbi „Tanjug javlja, rat je završen“ koja se povodom 75 godina od kraja Drugog svetskog rata otvara u Muzeju Jugoslavije, u objektu „Muzej 25. maj“ razgovaramo sa njenim autorima Radovanom Cukićem i Milicom Tomić.

Kakvu će nam priču ponuditi film „Usekovanje“, jedno od dugometražnih debitantskih igranih  ostvarenja koje je na nedavnom konkursu FCS dobilo sufinansiranje, da li će priča koja se odigrava na srpskoj slavi i uz tradicionalnu trpezu biti dovoljno razumljiva za inostranu publiku , budući da po mišljenju komisije FCS projekat ima potencijal za međunarodni festivalski život – neka su od pitanja za mladog reditelja i koautora scenarija Sinišu Cvetića.

A zašto naš novosadski imenjak, bend „Sputnjik“ već dve decenije stvara dobar zvuk, zbog čega ga bije tako dobar glas,  otkriva Žikica Milošević, frontmen benda.

ORBITA KULTURE 04.07.2020.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala