Amerika pozvala Rusiju da prekine „užasne“ projekte „Burevesnik“ i „Posejdon“

Pratite nas
Specijalni predstavnik američkog predsednika za pitanje naoružanja Maršal Bilingsli nazvao je „užasnim“ ruske projekte raketa „Burevesnik“ i „Posejdon“.
„Mi smo više puta upozoravali da su "Burevesnik" i "Posejdon“ užasni projekti. Nije bitno da li je Rusija odgovorna ili ne za poslednji incident. Ovo ukazuje da bi Rusija trebala da odloži ove projekte u fijoku. To je bacanje velikog novca. Oni nisu obuhvaćeni sporazumom START-3. Naredni sporazum bi trebalo da ih obuhvati“, saopštio je Bilingsli, komentarišući pisanje „Forbsa“ da su Šveđani nedavno otkrili povećanu radijaciju koja bi mogla nastati usled testiranja jedne od raketa.

U maju je Bilingsli izjavio da Rusija treba da prekine pet novih programa: „Kindžal“, „Sarmat“, „Avangard“, sistem „Posejdon“ i „Burevesnik“.

Krajem prošle nedelje jedan broj medija je objavio da su početkom juna organi za nuklearnu i radijacionu bezbednost Švedske, Norveške i Finske zabeležili u atmosferi iznad teritorije Severne Evrope manja koncentracija radioaktivnih izotopa koji imaju takozvano reaktivno poreklo.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala