Avion na baterije: Može da leti 50 minuta sa dva putnika /video/

© Foto : YouTube/Pipistrel AircraftElektrični avion „Pipistrel“
Električni avion „Pipistrel“ - Sputnik Srbija
Pratite nas
Slovenačka vazduhoplovna kompanija proizvela je prvi električni avion na svetu koji je dobio sertifikat Agencije za vazduhoplovnu sigurnost Evropske unije (EASA), što znači da ispunjava bezbednosne standarde.

Avion na baterije, „Pipistrel Velis Elektro“, mali je dvosed, namenjen za obuku pilota. Leti 50 minuta, plus rezerve, što je tipično za upotrebu u školama letenja.

Sertifikovani tip znači i da se avion može komercijalno koristiti bez ograničenja. Ovo je značajan iskorak za vazduhoplovstvo u celini, što će omogućiti elektrifikaciju i mnogo većih letelica.

„Pipistrel bi ove godine trebalo da isporuči 31 avion ‘Velis Elektro’ kupcima u sedam različitih zemalja. Ovo je uzbudljiv proboj na tržište“, rekao je izvršni direktor EASA Patrik Ki.

On je naveo da je ovo prvi električni avion koji je EASA sertifikovala, ali da sigurno neće biti i poslednji, jer, kako je ocenio, avio-industrija prati nove tehnologije za smanjenje buke poboljšanje održivosti letelica.

U timu za sertifikaciju bili su stručnjaci iz nadležnih francuskih i švajcarskih institucija. Kompanija sarađuje sa Uberom u pokušaju da se uvede leteći taksi, preneo je RTS, pozivajući se na Rojters.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala