Ukrajinskoj vojsci u Donbasu stiže pojačanje – američke rakete „Džavelin“

CC BY 2.0 / Flickr / Andrew Linnett / Lansiranje protivtenkovskog vođenog raketnog sistema "Džavelin"
Lansiranje protivtenkovskog vođenog raketnog sistema Džavelin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Brigade ukrajinske vojske u Donbasu biće opremljene američkim protivtenkovskim raketnim sistemima „Džavelin“, saopštio je komandant Oružanih snaga Ukrajine Ruslan Homčak.

„U budućnosti će svaka od brigada, koja će ulaziti u područje operacija Ujedinjenih snaga, biti osnažena raketama 'Džavelin'“, rekao je Homčak u intervjuu za portal „Armija inform“.

Prema njegovim rečima, Ukrajina poseduje veliki broj američkih raketa „Džavelin“ kao i jedinica koje obučene za korišćenje. Međutim, nije želeo da otkrije koliki je tačan broj sistema koji poseduju. Trenutno jedna od brigada prolazi obuku za izvršavanje zadataka u Donbasu. Na poligonu se uvežbava tehnika korišćenja raketa, rekao je Homčak.

Ranije je ambasada SAD u Ukrajini saopštila da će ukrajinskoj vojsci isporučiti naoružanje i opremu u vrednosti od 60 miliona dolara.

U martu 2018. godine Pentagon je saopštio da će Ukrajina dobiti protivtenkovske raketne sisteme „Džavelin“ u vrednosti od 47 miliona dolara, uključujući 37 lansirnih sistema i 210 protivtenkovskih navođenih raketa za njih. Godinu dana kasnije, američka administracija je saopštila da je Ukrajina zainteresovana za kupovinu velikog broja sistema „Džavelin“ i da Stejt department razmatra tu mogućnost.

Sukobi na istoku Ukrajine

Podsetimo, vojna operacija ukrajinskih vlasti protiv samoproglašenih Donjecke i Luganske narodne republike traje još od 2014. godine. Prema podacima UN za taj period, poginulo je oko 13 hiljada ljudi. Pitanje rešavanja krize se razmatra, između ostalog, na sastancima Kontakt-grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta koja regulišu deeskalaciju konflikta. Međutim, i nakon sporazuma o primirju, između zaraćenih strana nastavljaju se granatiranja.

Kontakt-grupa za Donbas, ranije je u Minsku usaglasila „Štajnmajerovu formulu“, koja utvrđuje postupak stupanja na snagu zakona o posebnom statusu Donbasa.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala