Sve o testiranju na koronu u Srbiji: Vlada objavila koliko ima testova i ko se testira

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaLekari sa pacijentom u bolnici za lečenje zaraženih virusom korona
Lekari sa pacijentom u bolnici za lečenje zaraženih virusom korona  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vlada Srbije objavila je da na zalihama trenutno postoji više od 260.000 takozvanih PCR testova za virus korona, kao i koja su pravila testiranja pacijenata koji se jave lekarima.

Vlada Srbije saopštila je danas da je Srbija ubedljivo najbolja u regionu po broju testiranja i da je u prethodnih nedelju dana ukupno testirano 50.797 građana, prenosi Tanjug.

Vlada navodi da svaka priča o nedostatku testova u Srbiji „ne odgovara istini“.

Lekarski pregled – ilustracija - Sputnik Srbija
Dr Stevanović: Sve više mladih na intenzivnoj nezi. Za 24 sata skoro 300 pregleda na Infektivnoj

Vlada napominje i da s obzirom na povećan broj pozitivnih slučajeva, kako u našoj zemlji, tako i u celom svetu, želi da obavesti javnost o važećem protokolu o testiranju kao i o situaciji sa testovima u Srbiji i regionu.

U saopštenju se navodi da je Crna Gora uradila za poslednjih sedam dana 2.493 testa, Albanija 2.779, Slovenija 6.342, dok je Hrvatska testirala 7.363 ljudi.

„Dakle, u Srbiji je u prethodnih 7 dana urađeno gotovo tri puta više testova nego u ove četiri države zajedno“, ističe se u saopštenju.

Takođe, kada se u obzir uzme testiranje na 100.000 stanovnika, Srbija je ubedljivo najbolja u regionu, imajući u vidu da je u prethodnih sedam dana na 100.000 građana testirano njih 730. Iza nas su, između ostalih i članice EU poput Rumunije sa 427 testiranih, Slovenije sa 305 i Bugarske sa 269 urađenih testova na sto hiljada stanovnika protekle nedelje.

„Podsećamo da se građani koji imaju simptome respiratornih infekcija ili simptome oboljevanja od kovid-19 (povišena temperatura, kašalj, bol u grlu), moraju prvo javiti u posebnu ambulantu (kovid ambulanta) matičnog doma zdravlja, gde će svakome sa navedenim simptomima biti urađena dijagnostika, odnosno rendgenski pregled pluća, krvna slika, izmerena temperatura, urađen brzi test“, ističu iz Vlade.
Korona virus - Sputnik Srbija
Upozorenje: Pravi pik korone u Srbiji za pet-šest dana

Tek nakon toga, i uz konsultaciju sa lekarima iz doma zdravlja, građanima će u odgovarajućoj zdravstvenoj ustanovi biti urađen besplatan PCR test.

„Shodno trenutno važećem protokolu, epidemiološki kontakti zaraženih osoba se ne testiraju. To znači da osobe koje su bile u kontaktu sa potvrđenim zaraženima, neće biti automatski testirane dok lekari na pregledu ne utvrde da za testiranjem ima potrebe“, dodaje se u saopštenju.

Još jednom naglašavaju i da se isti princip primenjuje na teritoriji cele Srbije, bez izuzetka u svakom gradu i opštini. O testiranju pacijenata odlučuju isključivo lekari na osnovu protokola o testiranju, a nikako predstavnici lokalnih vlasti, političari ili bilo ko drugi.

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ svako jutro sa svim zavodima za javno zdravlje u zemlji proverava kakve su njihove potrebe za tekući dan i dnevno ih snabdeva dodatnim testovima, ukoliko za tim ima potrebe, navodi se.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala