„Šefe, imamo problem sa Libijom“: Kako je bugarski preduzetnik pomogao premijeru da spreče skandal

© Depositphotos.com / VileviSofija, prestonica Bugarske
Sofija, prestonica Bugarske - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bugarski preduzetnik Plamen Bobokov u intervjuu za bTV pokazao je prepisku sa premijerom Bojkom Borisovim i ispričao kako mu je pomogao da spreči međunarodni skandal zbog zadržanog libijskog broda u Bugarskoj.

Preduzetnik je rekao da je održavao kontakt sa bugarskim premijerom i da se obraćao Borisovu povodom rešavanja određenih pitanja. U prepisci koju je pokazao reč je o zadržavanju libijskog tankera u Bugarskoj u novembru 2017. godine zbog dokumentacije, nakon čega je Libija optužila Bugarsku za piratstvo. Brod je i dalje u Bugarskoj, rekao je preduzetnik.

„Kakav je zločin biti u kontaktu sa državnom administracijom? Šta sam pogrešio kada sam pokušao da spasem Bugarsku od međunarodnog skandala?“, pita se biznismen.

On je objasnio da su njegovo učešće u rešavanju tog pitanja diktirali poslovni interesi u Libiji. Kako prenosi list „24 časa“, preduzetnik je sklopio sporazum sa Libijom u vrednosti više od 100 miliona dolara.

„Dobro jutro, šefe! Pojavljuje se veliki problem sa Libijom. Molim te da se vidimo na deset minuta i sam ćeš se uveriti. Situacija je veoma ozbiljna“, navodi se u poruci, koju je Bobokov navodno poslao Borisovu. Prema njegovim rečima, nakon toga su se sastali i premijer je pozvao svog kolegu u Libiji kako bi rešili pitanje.

Nakon izjave o kontaktima sa premijerom, bugarsko tužilaštvo je objavilo i prepisku Bobokova sa čovekom koji je u njegovom telefonu upisan kao Predsednik – Rumen Radev. Tužilaštvo nije direktno objavilo da je reč o predsedniku Rumenu Radevu, ali, kako prenosi list „Medapol“, tužilaštvo je više puta nagoveštavalo kontakte sa „osobom sa imunitetom“.

U prepisci je reč o imenovanju ambasadora u Nigeriji.

„Predsednik (Liberije) Džordž Vea veoma bi želeo da se upozna sa tobom! Zbog toga je važno da se na dužnost ambasadora u Nigeriji imenuje čovek, koji bi imao akreditaciju u Liberiji“, navodi se u poruci koju je poslao Bobokov.

Ranije je Tužilaštvo Bugarske objavilo prepisku Bobokova sa savetnikom predsednika Bugarske za pravna pitanja Plamenom Uzunovim. Tužilaštvo smatra da je preduzetnik slao Uzunovu imena i biografije ljudi koje bi želeo da vidi na poziciji ambasadora u Nigeriji i Alžiru.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala