Podrška izmenama Ustava: Za šta su glasali Rusi?

© Sputnik / Evgeniй Epančincev / Uđi u bazu fotografijaŽena sa maskom glasa na biračkom mestu naselju Ugdan, Zabajkalski kraj, Rusija.
Žena sa maskom glasa na biračkom mestu naselju Ugdan, Zabajkalski kraj, Rusija. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Građani Rusije pružili su na glasanju podršku izmenama Ustava. Te izmene dotiču se svih sfera života i treba da ojačaju rusko društvo i  osiguraju funkcionalniju i savremeniju državu.

Da izmene znače korenitije promene potvrdio je u svom obraćanju građanima uoči glasanja i sam predsednik Rusije Vladimir Putin.

„Ne glasamo za puke izmene izražene u jasnim pravnim normama. Glasamo za zemlju u kojoj želimo da živimo. Sa savremenim obrazovanjem i zdravstvenom zaštitom, sa pouzdanom socijalnom zaštitom građana. Sa efikasnom vlašću koja je u službi društva. Glasamo za zemlju za koju radimo i koju želimo da predamo našoj deci i unucima“, rekao je poručio je on.

Aktuelni Ustav usvojen pre više od četvrt veka, u uslovima teške političke krize od kada se mnogo toga promenilo.

Za šta su glasali Rusi?

Otkako su predložene izmene najvišeg akta zemlje, najviše pažnje u javnosti i medijima privukao je amandman koji predviđa da se ukine ograničenje broja predsedničkih mandata, odnosno da se aktuelnom šefu države pruži mogućnost da se ponovo kandiduje na izborima.

Iza tog predloga stoji prva žena-kosmonaut i poslanica Dume Valentina Tereškova.

Promene se odnose i na mehanizam formiranja Vlade, konsolidacija uloge Državnog saveta, o čemu je detaljno govorio Putin pred saveznim parlamentom početkom godine.

„Rusija može biti i ostati Rusija samo kao suverena država. Suverenitet našeg naroda trebalo bi da bude bezuslovan. Došlo je vreme da se u osnovni zakon zemlje unesu neke izmene koje direktno garantuju prioritet Ustava Rusije u našem pravnom prostoru. To znači da zahtevi međunarodnog zakonodavstva i sporazuma, odluke međunarodnih organa mogu delovati na teritoriji Ruske Federacije samo u meri koja nije u suprotnosti sa našim Ustavom i koja ne krši prava i slobode čoveka i građanina“, precizirao je tada Putin.

Uslov za predsedničke kandidate

Druga tačka koju je Putin naveo je zahtev da lica koja se nalaze na „funkcijama koje su strateški važne za suverenitet zemlje“ (predsednik i članovi Vlade, poslanici, senatori, sudije, šefovi regiona) nemaju strano državljanstvo ili dozvolu za boravak u drugoj državi.

„Čovek treba da shvati da vezuje život sa Rusijom, sa našim narodom — bez ikakvih nijansi i pretpostavki“, rekao je Putin.

Što se tiče funkcije predsednika Rusije, neophodno je uvesti pravilo da šef države može da bude lice koje je stalno živelo na teritoriji Ruske Federacije najmanje 25 godina i nikad nije imalo strano državljanstvo ili dozvolu za boravak u drugoj državi.

Uloga lokalnih vlasti

Ruski predsednik takođe je predložio da se u Ustavu konsoliduju principi jedinstvenog sistema javne vlasti: mogućnosti lokalne samouprave treba proširiti i ojačati, potrebno je propisati pravila da minimalna plata ne može biti manja od granice siromaštva i treba uvesti redovno indeksiranje penzija.

Potrebno je kardinalno povećati ulogu gubernatora u izradi i donošenju odluka na saveznom nivou, kao i u Ustavu utvrditi uloga i status Državnog saveta.

Izbor premijera Rusije

Prema Putinovom predlogu, treba poveriti Državnoj dumi odobravanje predsednika Vlade, a zatim po njenom podnesku, svih njegovih zamenika i saveznih ministara. Predsednik neće imati pravo da odbaci kandidature nadležnih zvaničnika.

„Rusija bi trebalo da ostane predsednička republika, ali smatram da je neophodno da se obezbedi da predsednik imenuje sve šefove bezbednosnih službi nakon konsultacija sa Savetom Federacije. Sličan mehanizam se može primeniti i na regionalne tužioce“, obrazložio je  predsednik.

Putin je predložio da se Savetu Federacije daju ovlašćenja da na predlog predsednika smenjuje sudije zbog „prekršaja“, kao i da se ojača uloga Ustavnog suda, tj. da mu se pruži mogućnost da, na zahtev predsednika, proverava da li nacrti zakona koje su usvojili parlamenti odgovaraju osnovnom zakonu pre nego što ih predsednik potpiše, kao i druge normativne akte.

Amandmani, između ostalog, podrazumevaju koncepciju braka kao zajednicu muškarca i žene, pominjanje Boga u Ustavu, kao i da je ruski jezik - državni  jezik državotvornog naroda.

Takođe, amandmani uključuju i odredbu o Rusiji kao pravnoj naslednici SSSR-a.

Izmenama Ustava predviđeno je i da se ne dozvoli degradacija podviga naroda u Drugom svetskom ratu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala