Otkriven kobni incident u laboratoriji: Devojka se slučajno ubola u ruku i zarazila, a onda i umrla

CC0 / unsplash / Laboratorija
Laboratorija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Mlada laborantkinja iz Francuske umrla je od retke bolesti mozga sedam godina nakon što je slučajno bila izložena zaraznim proteinima koji, pored ostalog, izazivaju takozvanu „bolest ludih krava“.

U maju 2010. godine, Francuskinja je, kao 24-godišnja devojka, radila u laboratoriji za istraživanje proteina priona, piše „Nju ingland džurnal of medisin“.

Uzorci moždanog tkiva miševa koje je obrađivala bili su zaraženi bolešću „ludih krava“. Dok je koristila pincetu za uzimanje uzoraka, ona joj se slučajno zabila u palac kroz dvostruki par rukavica od lateksa. Pinceta je probila kožu i prouzrokovala krvarenje, ali nikakvih trenutnih posledica nije bilo, navodi se u izveštaju.

Međutim, više od sedam godina kasnije, laborantkinja je počela da oseća peckanje u vratu i desnom ramenu, koje se kasnije proširilo na čitavu desnu stranu tela. Posle godinu dana ispitivanja, analize su delovale normalno, ali je ona ubrzo počela je da oseća i simptome depresije, anksioznosti, imala je sve slabije pamćenje i dobijala česte vizuelne halucinacije.

U martu 2018. godine, uzorci krvi su prvi put pokazali da ona ima ozbiljno oboljenje mozga, za koje je utvrđeno da može da se pojavi mnogo godina nakon izlaganja prionima bolesti „ludih krava“. Umrla je u junu 2019. godine, 19 meseci nakon što su se simptomi prvi put pojavili.

Iako je većina slučajeva obolelih od bolesti „ludih krava“ povezana s konzumiranjem zaražene govedine, malo je verovatno da je to ovde slučaj, piše naučni magazin.

Veruje se da se u ovom slučaju bolest razvila izlaganjem pacijentkinje laboratorijskim materijalima kontaminiranim prionima, jer su studije na životinjama pokazale da je ubrizgavanje pod kožu veoma efikasan put njihovog prenošenja.

Jedan pacijent u Italiji razvio je istu bolest nakon izlaganja moždanom tkivu koje je bilo inficirano u laboratorijskim uslovima. On je umro 2016. godine, navodi se u istom izveštaju.

U dokumentu se ne navodi koje su mere bezbednosti bile preduzete u laboratoriji u kojoj je laborantkinja radila, niti kako je tretirana nakon infekcije. Međutim, u julu 2019. godine AFP je preneo da je njena porodica Nacionalni institut za agronomska istraživanja, gde se dogodila nesreća, tužila zbog ubistva jer nije bila adekvatno trenirana ni opremljena.

Pročitajte i:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala