Nemački list: Makron se iz petnih žila trudi da zasluži Putinovu naklonost; Puškov: Oseća potencijal

© Sputnik / Vladimir Fedorenko / Uđi u bazu fotografijaAleksej Puškov
Aleksej Puškov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski senator Aleksej Puškov je, povodom pisanja nemačkog lista „Frankfurter algemajne cajtung“ o „Makronovim naporima da se dopadne Putinu“, izjavio da francuski predsednik svestan kakav potencijal nosi saradnja sa Moskvom.

Na društvenim mrežama pojavio se video-snimak prvih 15 minuta nedavnog razgovora predsednika Rusije i Francuske - Vladimira Putina i Emanuela Makrona. Autori članka u nemačkom listu istakli su da su, nakon pregleda snimaka video-konferencije Putina i Makrona, stekli utisak da dvojicu lidera spaja snažno prijateljstvo.

Takvo njegovo ophođenje prema ruskom lideru novinari objašnjavaju „Makronovom strategijom“ sprečavanja zbližavanja Moskve i Pekinga, koje je za njega navodno zabrinjavajuće. U pomenutom delu prikazanog razgovora francuski lider nije pomenuo ni odsustvo napretka u procesu mirne normalizacije situacije u Ukrajini, ni zabrinutost zbog kršenja ljudskih prava u Rusiji, niti sajber-napade za koje je optužena Moskva.

„Umesto toga on je pokazao da  mu se može zaista verovati i naglasio je spremnost da dođe u uzvratnu posetu Putinu u Moskvi. Na snimku se vidi francuski predsednik, koji se iz sve snage trudi da zasluži Putinovu naklonost“, piše autor članka.

Prema rečima Puškova, francuski predsednik je svestan potencijala saradnje sa Moskvom.

„Makron oseća potencijal saradnje s Rusijom. On shvata da je trivijalna formula 'dijalog sa položaja sile' sterilna i da 'položaj sile' ubija dijalog. Sa Amerikom, koja se zatvorila u sebe i u haosu je, nećeš daleko stići. Evropska unija je zarobljena u priči sa sankcijama i statična je. Jedini pokret (koji postoji) je – sa Rusijom“, istakao je senator na svom Tviter nalogu, na kojem je objavio i prevod članka sa sajta InoTV.

​Podsetimo, Vladimir Putin i Emanuel Makron razgovarali su u petak putem video-konferencije o brojnim globalnim izazovima, razvoju bilateralnih odnosa Rusije i Francuske, zatim o mogućnostima za rešavanje sukoba u Libiji, Siriji i Ukrajini, kao i o primeni nove arhitekture evropske bezbednosti, saopšteno je iz Kremlja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala