„Batut“: Niko nas nikada nije tako napao

© Tanjug / ZORAN ZESTICDirektorka Instituta za javno zdravlje Dr Milan Jovanović Batut Verica Jovanović
Direktorka Instituta za javno zdravlje Dr Milan Jovanović Batut Verica Jovanović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ osuđuje navode koje se pojavljuju u javnosti i dovode u pitanje verodostojnost podataka o broju zaraženih i preminulih osoba od posledica korona virusa.

„Ovim putem demantujemo informacije koje se senzacionalistički plasiraju u javnosti o broju inficiranih i preminulih pacijenata, jer nisu tačne“, navodi se u saopštenju Instituta za javno zdravlje, objavljenom na njihovom sajtu.

„Kao institucija koja već 95 godina sarađuje sa svim relevantnim međunarodnim zdravstvenim organizacijama poput SZO ovakav napad je pokušaj diskreditovanje 'Batuta' i svih drugih zdravstvenih ustanova, imajući vidu da su o načinu na koji se evidencija vodi upoznata stručna javnost, a o tome su javno govorili i članovi Kriznog štaba“, navodi se u saopštenju.

U „Batutu“ smatraju da je veoma opasno „kada pojedinci koji nisu medicinski stručnjaci daju tumačenja u pogledu klasifikacije Kovid-19 pacijenata, na osnovu netačnih podataka“.

Podaci Instituta „Batut“ su proverljivi, tačni i pre svega zasnovani na medicinskoj dokumentaciji o epidemiološkoj situaciji u Srbiji, navodi se još u saopštenju i dodaje da na osnovu prikupljenih podataka Institut daje stručne preporuke u cilju kontrole epidemiološke situacije u našoj zemlji, prenosi B 92.

„Tokom svih 95 godina rada i postojanja Instituta, niko nikada nije, kao danas, tako neargumentovano napao Institut 'Batut' koji je otvoren za svaku stručnu saradnju i diskusiju. Ovo nije napad samo na Institut već napad na čitav zdravstveni sistem u trenucima borbe protiv virusa Kovid 19“, stoji u saopštenju.

Ističe se i da je Republika Srbija adekvatno odgovorila izazovu globalne pandemije što dokazuju i brojevi jer Srbija ima najniži procenat smrtnosti u regionu i šire (obolelih 14.288, preminulih 274).

„Primera radi, neke od najrazvijenijih zemalja zapadne Evrope, približne nama po broju stanovnika, imaju značajno slabije pokazatelje: u Švajcarskoj je obolelo preko 31.000 građana, a preminulo oko 1.600, a u Austriji je, od oko 18 hiljada obolelih preminulo oko 700“, navodi se u saopštenju.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala