Američki mediji: Gomilanje ruskih podmornica na Atlantiku – pretnja za SAD i NATO

© Sputnik / Information and Public Relations Service of the Russian NavyPlanovыe nočnыe poletы aviagruppы otrяda boevыh korableй Severnogo flota v raйone Severo-vostočnoй Atlantiki
Planovыe nočnыe poletы aviagruppы otrяda boevыh korableй Severnogo flota v raйone Severo-vostočnoй Atlantiki - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija povećava broj svojih podmornica na Atlantiku, a pojačana aktivnost pokazuje sposobnost Moskve da potkopa strategiju ojačavanja NATO snaga, koja je zasnovana na brzom raspoređivanju američkih trupa, piše „Volstrit džurnal“.

Prema navodima lista, Rusija je krajem 2019. godine održala jednu od najvećih vojnih vežbi od okončanja Hladnog rata. Ističe se da je u vežbama istovremeno učestvovalo 10 podmornica, koje su isplovile iz svojih baza na ruskoj arktičkoj obali i uputile se na zapad, u oblast Severnog Atlantika.

Prema rečima komandanta Ujedinjene pomorske komande NATO-a, viceadmirala Kit Blaunta, Rusija je u poslednje vreme počela istovremeno da raspoređuje na Atlantiku sve veći broj podmornica, koje se u tom regionu zadržavaju duže nego ranije. Kako ističe, podmornice uglavnom izviđaju istočnu obalu SAD, što predstavlja pretnju za ključnu američku infrastrukturu i vojne brodove NATO-a.

„Sada to redovno viđamo – više podmornica na duži vremenski period“, rekao je Blaunt.

U oktobru prošle godine TV i radio kompanija „NRK“ je, pozivajući se na podatke norveške obaveštajne službe, objavila da je iz baza na Koljskom poluostrvu isplovilo najmanje osam podmornica Ratne mornarice Rusije. Ističe se da je njihov cilj bio da maksimalno neprimetno uđu u vode Severnog Atlantika.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala