Rusija, Turska i Iran osudile odluku SAD o Golanskoj visoravni

© Sputnik / Valeriй Melьnikov / Uđi u bazu fotografijaHasan Rohani, Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin
Hasan Rohani, Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija, Turska i Iran su osudili odluku SAD o okupiranoj sirijskoj teritoriji Golanska visoravan, naglasivši da to predstavlja opasnost za bezbednost, navedeno je u zajedničkom saopštenju predsednika tri države, objavljenom na sajtu Kremlja.

„Osudili smo odluku američke administracije u vezi s okupiranom sirijskom teritorijom Golanska visoravan, koja predstavlja grubo narušavanje međunarodnog prava i ugrožava regionalni mir i bezbednost“, navedeno je u saopštenju Vladimira Putina, Hasana Rohanija i Redžepa Tajipa Erdogana.

Predsednik SAD Donald Tramp ranije je potpisao deklaraciju o priznavanju suvereniteta Izraela nad Golanskom visoravni, tokom susreta s izraelskim premijerom Benijaminom Netanjahuom.

Tokom Šestodnevnog rata 1967. godine Izrael je oduzeo Siriji Golansku visoravan i okupirao je, a 1981. godine jednostrano proglasio aneksiju te teritorije.

Napadi Izraela na Siriju destabilizuju situaciju u regionu

U saopštenju je, takođe, navedeno da Rusija, Turska i Iran smatraju da izraelski napadi u Siriji destabilizuju situaciju u toj zemlji i da vode rastu napetosti.

Dodaje se da Rusija, Turska i Iran ne prihvataju nezakonito otimanje prihoda od nafte koji treba da pripadnu Siriji.

„Razmotrena je situacija na severo-istoku Sirije i naglašeno je da je postizanje stabilnosti i bezbednosti u tom regionu moguće samo na osnovu poštovanja suverentiteta i teritorijalne celovitosti zemlje“, navedeno je u zajedničkom saopštenju.

Vladimir Putin, Hasan Rohani i Redžep Tajip Erdogan održali su danas video-samit o Siriji.

Video-konferenciju je otvorio iranski predsednik, objasnivši da direktan susret predsednika tri zemlje nije bilo moguće održati zbog pandemije virusa korona.

Putin je rekao da su američke sankcije protiv Sirije nezakonite i da samo stvaraju dodatne probleme i podrivaju privredu Sirije.

Rohani je se nadovezao na tu izjavu, napomenuvši da SAD koriste prirodne resurse Sirije pod izgovorom borbe protiv terorizma, kao i da „terorističke“ američke snage treba da napuste ceo Bliski istok. On je takođe rekao da su saopštenja zvaničnog Vašingtona o nameri da se bori protiv terorizma lažna, što je potvrdio ubistvom generala Kasema Sulejmanija.

„Nezakonito prisustvo okupacionih američkih sila u Siriji je destabilizujući faktor za tu zemlju, kao i za ceo region. Pored toga, ilegalne akcije Amerikanaca u naftnim područjima Sirije faktički su pljačka bogatstva sirijskog naroda“, rekao je Rohani.

Istovremeno, ruski lider je istakao da je jedan od glavnih ciljeva današnje video-konferencije zajednička analiza trenutnog stanja u toj zemlji.  

„Reč je, prevashodno, o nastavku borbe protiv međunarodnog terorizma, a treba i razmisliti koje još mere su potrebne kako bi se eliminisale postojeće terorističke grupe“, rekao je on.

Stabilizacija u Idlibu

Jedna od tema sastanka bila je situacija u Idlibu, a Putin je s tim u vezi ocenio da se situacija značajno stabilizovala.

„Naravno, nisu još uvek svi zadaci rešeni (u Idlibu), nije sve učinjeno, ali preduzeti napori ipak donose rezultate. Na primer, od kada je uveden režim prekida vatre situacija u zoni deeskalacije se značajno stabilizovala“, izjavio je on.

On je zahvalio Rohaniju za poziv na trilateralni samit o Siriji u Teheranu i potvrdio da je spreman da lično prisustvuje kada za to budu stvoreni neophodni uslovi.

Prema njegovim rečima „trio“ - Rusija, Turska i Iran - mogao bi mnogo da učini u sferi postkonfliktnog uređenja u Siriji, imajući u vidu obnavljanje ekonomije i socijalne sfere, kao i povratka izbeglica. Prema njegovim rečima, već su stvoreni preduslovi za stabilno političko i diplomatsko regulisanje situacije u Siriji.

„Zajedno smo zaista puno uspeli da uradimo. Smanjen je nivo nasilja, postepeno se vraća miran život, a ono što je najvažnije – stvoreni su preduslovi za stabilno političko i diplomatsko regulisanje zasnovano na rezoluciji 2254 Saveta bezbednosti“, rekao je on.

Ankara: Učinićemo sve kako bi Sirija očuvala teritorijalni integritet

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da će Turska učiniti sve kako bi se očuvao teritorijalni integritet Sirije.

„Želeo bih da da se u Siriji što pre uspostavi mir, red i bezbednost, i mi ćemo uraditi sve što je do nas kako bi Sirija sačuvala svoj teritorijalni integritet, kako bi sukob bio dugoročno rešen“, rekao je Erdogan.

Erdogan je istakao da je od samog početka sukoba Turska bila na strani Sirijaca.

„Borimo se protiv separatističkih snaga u Siriji i nadamo se da će naš sused što pre pronaći stabilnost i mir. Nastavićemo da radimo sve što je potrebno za to kao 'Astanska trojka'“, rekao je on.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala