Vandalizam u Ukrajini: Spomenik bugarskom nacionalnom heroju završio na otpadu

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaBugarski nacionalni heroj Hristo Botev
Bugarski nacionalni heroj Hristo Botev - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bugarsko Ministarstvo inostranih poslova osudilo je čin vandalizma prema spomeniku bugarskom nacionalnom heroju Hristu Botevu u Odesi i saopštilo da je tako nešto nedopustivo.

Predstavnik kongresa Bugara u Ukrajini Maksim Dimitrov ispričao je da su nepoznata lica skinula bistu bugarskog nacionalnog heroja sa postolja u ukrajinskom gradu.

„Naša organizacija nije ni pomišljala da takav vandalski čin može da se dogodi niti da spomenik može da nestane“, izjavio je on u intervjuu za televizijski kanal NOVA.

Prema rečima Dimitrova, kasnije se saznalo da je spomenik nađen na otpadu. Policija još uvek nije dala zvaničnu izjavu, ali se smatra da su bistu mogli da ukradu beskućnici i dodao da „ti ljudi verovatno nisu znali odakle još da nabave novac“.

„Očekujemo da će nadležne ukrajinske institucije utvrditi identitet onih koji su počinili ovaj huliganski čin i privesti ih pravdi. Ministarstvo spoljnih poslova uvek principijelno osuđuje izrugivanje spomenika. Takvi postupci  su nedopustivi i nisu u skladu sa demokratskim vrednostima koje se podržavaju u Bugarskoj i Evropi“, saopštio je bugarski spoljnopolitički resor.

Ovaj incident izazvao je burne reakcije lokalnih stanovnika.

„Jesam li nešto propustio, ili se kod nas nacionalisti već bore sa revolucionarima, ili su se lovci na metal polakomili na bronzu“, zapitao se jedan od prolaznika.

Hristo Botev je bio nacionalni heroj, revolucionar i bugarski pesnik. Školovao se u Odesi, a pre povratka u Bugarsku 1866. godine radio je kao učitelj u bugarskom selu u Besarabiji.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala