UN: Usvojena rezolucija o globalnom prekidu vatre tokom pandemije

© Sputnik / Roman Mahmutov / Uđi u bazu fotografijaSedište Ujedinjenih nacija u Njujorku
Sedište Ujedinjenih nacija u Njujorku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (UN) podržao je poziv generalnog sekretara te svetske organizacije Antonija Gutereša da se obustavi vatra u svim sukobima u svetu dok traje pandemija virusa korona.

Stalni predstavnik Nemačke pri UN Kristof Hojsgen je saopštio da je danas usvojena rezolucija u kojoj se poziva na prekid vatre svuda u svetu dok traje pandemija.

Gutereš je pozvao da se pod hitno obustave sukobi u svim delovima sveta još 23. marta. Od tada Savet bezbednosti UN nikako nije mogao da postigne dogovor o sadržaju rezolucije koja bi zvanično podržala poziv generalnog sekretara.

U aprilu su Francuska i Tunis podneli na razmatranje Savetu bezbednosti UN nacrt rezolucije, a osnovne nesuglasice su se ticale toga treba li i na koji način spominjati ulogu Svetske zdravstvene organizacije u borbi protiv virusa korona. Glavni akteri u sporu bili su Kina i SAD.

Sjedinjene Američke Države su oštro kritikovale Svetsku zdravstvenu organizaciju zbog načina na koji se bori protiv pandemije, a zemlje nisu uspele da postignu konsenzus.

Ove sedmice Francuska i Tunis su podnele novi nacrt rezolucije, u kojem nema direktnog spominjanja SZO.

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaSirijske izbeglice prelaze humanitarni koridor u provinciji Idlib
UN: Usvojena rezolucija o globalnom prekidu vatre tokom pandemije - Sputnik Srbija
Sirijske izbeglice prelaze humanitarni koridor u provinciji Idlib

Prema tekstu rezolucije, Savet bezbednosti izražava zabrinutost zbog razornih posledica pandemije kovida širom sveta, posebno u zemljama u kojima se vode vojni sukobi.

U dokumentu se navodi da Savet bezbednosti smatra da nasilje i nestabilnost u sukobima mogu da pogoršaju pandemiju, kao i da sama pandemija može dodatno da pogorša humanitarne posledice sukoba.

U nacrtu rezolucije je navedeno da članice Saveta bezbednosti uvažava mere koje je predložio generalni sekretar UN Antonio Gutereš, „a pre svega njegov poziv da se pod hitno obustavi vatra na globalnom nivou“.

Savet bezbednosti smatra da „razmere pandemije kovida 19 koje su bez presedana mogu da ugroze održavanje međunarodnog mira i bezbednosti“.

Savet bezbednosti, takođe, poziva sve učesnike u oružanim sukobima da pod hitno obezbede „čvrstu humanitarnu pauzu od najmanje 90 dana“, koja bi doprinela bezbednoj, neometanoj i stabilnoj isporuci humanitarne pomoći.

U tekstu je navedeno da Savet bezbednosti potvrđuje da je to opšti prekid borbenih dejstava i da se humanitarna pauza ne tiče vojnih operacija protiv terorističkih organizacija, kao i protiv svih drugih lica, grupa, preduzeća i organizacija koje su povezane s teroristima.

Savet bezbednosti UN je zamolio generalnog sekretara da svim mirovnim operacijama naloži da, u skladu sa svojim misijama i mogućnostima, podržavaju vlasti u zemljama u kojima borave u obuzdavanju pandemije virusa korona. Reč je, pre svega, o olakšavanju humanitarnog pristupa izbeglicama.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala