Srpski državljani i dalje ne mogu u Austriju, Nemačku...

© AFP 2023 / DPA / PETER KNEFFELNemačko-austrijska granica, jun 2015. godine
Nemačko-austrijska granica, jun 2015. godine - Sputnik Srbija
Pratite nas
Jedan deo zemalja članica Evropske unije, uključujući Austriju, Sloveniju i još neke, odlučile su da ne uvaže preporuku Evropske komisije o uklanjanju ograničenja za ulazak u EU za građane Srbije i ostalih zemalja regiona od danas, 1. jula.

Austrija je odlučila da ne otvara granice za ulazak građana Srbije, kao i drugih zemalja Zapadnog Balkana, osim svojim državljanima koji dolaze iz tih zemalja, ali je za njih obavezan 14-dnevni karantin ili Pi-Si-Ar test.

Slovenija takođe nije otvorila granice za državljane Srbije uprkos preporuci Komisije, koju je ta država obavestila da se uslovi za ulazak u Sloveniju ne menjaju i da ostaju isti kao do sada, rečeno je Tanjugu u Ambasadi Slovenije u Beogradu.

Srbija ostaje na slovenačkom crvenom spisku epidemiološki rizičnih država, zato sve koji putuju iz Srbije u Sloveniju čeka 14-dnevni karantin, navodi se na sajtu ambasade.

Mađarska je među zemljama koje su otvorile granice za naše državljane.

Za ulazak u tu zemlju ne postoje specifični zahtevi za ulazak, navodi se u odgovoru ambasadora Mađarske u Srbiji Atile Pintera.

Kako je dodao, svih devet prelaza je otvoreno i srpski državljani mogu i bez testa i bez karantina, znači bezuslovno, da uđu u Mađarsku.

Kad je reč o zemljama izvan EU, u odgovoru švajcarske ambasade rekli su da zvaničnu informaciju nemaju, a državljani Srbije su upućeni da redovno prate internet sajt oko daljih uputstava.

Od danas nema više restrikcija po pitanju ulaska srpskih državljana u Italiju i nije potrebno obrazložiti razloge putovanja, ali će u narednih 14 dana na snazi biti mera obavezne samoizolacije i medicinskog nadzora, navodi se u odgovoru italijanske ambasade za Tanjug.

Kako se dodaje, ministar zdravlja te zemlje, a na osnovu preporuka EK, usvojio je mere prilagođavanja italijanskih pravila novom evropskom okviru, te i dalje postoji obaveza samoizolacije i medicinskog nadzora u trajanju od 14 dana.

„Ove mere se odnose na sve zemlje koje se nalaze na takozvanoj ’zelenoj listi‘, koju je juče odobrio Brisel (obuhvaćena je i Srbija). Ove mere, koje stupaju na snagu danas, biće ponovo razmotrene za 14 dana“, stoji u odgovoru.

Dodaje se i da će za ulazak u Italiju biti potrebno popuniti formular koji će biti dostupan na sajtu Ambasade, kao i na sajtu Ministarstva spoljnih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije.

U odgovoru hrvatske ambasade kaže se da je Štab civilne zaštite Hrvatske doneo odluku „o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prelaza Republike Hrvatske, koja se primenjuje od 1. do 15. jula 2020. godine“.

Od toga su, dodaje se, izuzeti zdravstveni radnici, saradnici i istraživači, stručnjaci za brigu o starijima, prekogranični radnici, oni koji zahtevaju hitno medicinsko lečenje...

Takođe, kako se navodi, osobama koje putuju u Hrvatsku preporučuje se prethodna najava ulaska u tu zemlju korišćenjem aplikacije, radi što bržeg prelaska granice.

Za ulazak u Holandiju nema ograničenja, te stoga građani Srbije bezuslovno mogu ući u tu državu, i bez testa i bez obaveznog karantina, rečeno je iz holandske ambasade u Srbiji.

„Podrazumeva se da su svu putnici u obavezi da poštuju mere i obaveze koje se primenjuju u Holandiji“, navodi se.

U Rumuniji su još uvek na snazi odredbe o opštoj zabrani ulaska stranih državljana iz zemalja koje nisu članice EU, a ulazak je stranim državljanima iz zemalja koje nisu članice EU je dozvoljen samo onima koji su članovi porodica rumunskih državljana ili državljana iz drugih država članica EU ili Evropskog ekonomskog prostora sa prebivalištem u Rumuniji, zatim strancima koji poseduju dozvolu za boravak ili dugoročnu vizu, osoblju diplomatsko konzularnih predstavništva ili međunarodnih organizacija, putnicima u tranzitu ili onima koji putuju iz hitnih ili humanitarnih razloga.

Sva lica koja ulaze u Rumuniju iz Srbije, bez obzira na državljanstvo, u obavezi su da poštuju restriktivnu meru 14 dana izolacije u kućnim uslovima, navode u Ambasadi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala