Vašington: Kina danonoćno vrši tajna nuklearna testiranja

© AFP 2023 / Fred DufourLansiranje rakete u Kini
Lansiranje rakete u Kini - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američka obaveštajna služba ima dokaze da Kina vrši tajna nuklearna testiranja velikih razmera na najvećem na svetu poligonu u provinciji Sinđijang, saopštio je sprecijalni predstavnik američkog predstavnika za kontrolu naoružanja Maršal Bilingsli, piše „Tajms“.
 „Treba da vidite šta oni rade 24 sata u Lobnoru“, izjavio je Maršal Bilingsli tokom video-konferencije sa predstavnicima NATO-a.

Po njegovim rečima, satelitskim osmatranjem objekta primećeno je značajno povećanje tempa proizvodnje naoružanja, „različitih vidova raketnih sistema malog, srednjeg i velikog opsega, balističkih raketa, interkontinentalnih balističkih raketa, mobilnih raketa“.

„Oni imaju pun arsenal raketnih sistema“, zaključio je Bilingsli.

Prema poslednjem izveštaju Stokholmskog instituta za istraživanje problema mira, do početka ove godine Kina je povećala broj nuklearnih bojevih glava sa 290 na 320. SAD raspolaže sa arsenalom od 5.800 bojevih glava, a Rusija 6.375.

Bilingsli je siguran da Kina namerava da se takmiči sa Rusijom i SAD po nuklearnim potencijalom.

„Očigledno da žele da postignu neki nuklearni paritet kako sa SAD, tako i sa Rusijom, nezavisno od toga da li će taj paritet biti kvalitetan od samog početka ili, možda, samo kvantitativan“, smatra specijalni predstavnik.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala