Sutra kreće Grčka, a kako će izgledati letovanje srpskih turista u Egiptu, Turskoj i Tunisu

© PixabayPlaža Kaputaš na jugu Turske
Plaža Kaputaš na jugu Turske - Sputnik Srbija
Pratite nas
Od 1. jula postepeno kreću čarter letovi za omiljene letnje destinacije srpskih turista. Oči su uprte u prve letove koji sutra kreću u Grčku, ali do sredine jula krenuće i letovi za Tursku i Egipat, za koji ima najmanje otkazanih letova.

EU granice otvara za građane Srbije od 1. jula, a agencije turistima već neko vreme nude i aranžmane za najveće ostrvo u Španiji, Majorku. Na to ostrvo iz Srbije prvi čarter let zakazan je za 15. jul.

Španija je inače 2019. godine dočekala rekordnih 84 miliona posetilaca. Zbog pandemije broj turista će ove godine biti mnogo manji.

Hoteli u Egiptu imaće i kovid 19 prostorije

Egipat je najavio da će redovni međunarodni letovi biti dozvoljeni od 1. jula, a stranim turistima će biti dozvoljen dolazak samo u odmarališta koja su najmanje pogođena pandemijom.

Iz Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (JUTA) su ranije rekli da je najmanje otkazanih putovanja iz Srbije za sada za Egipat, gde može da se ide do duboko u jesen. Prvi čarter let krenuće 17. jula ka Hurgadi.

Prema zvaničnim informacijama Ministarstva turizma Egipta, putnici koji osete simptome i budu pozitivno testirani na simptome virusa korona za vreme boravka u Egiptu, a zavisno od kliničke slike, biće zbrinuti momentalno i na licu mesta, od strane Vlade Republike Egipat.

Putnici koji budu imali lakšu kliničku sliku, biće zbrinuti u svom hotelu, u posebnom delu hotela (tzv. kovid 19 deo hotela), dok će putnici koji budu imali težu kliničku sliku, biti u najkraćem mogućem roku smešteni u bolnicu, a troškove lečenja, do potpunog oporavka, snosiće Republika Egipat, preneo je portal „Travelmagazine“.

Svi putnici koji budu putovali u Egipat biće u obavezi da potpišu dokument u kojem potvrđuju da u poslednjih 14 dana nisu bili u kontaktu sa osobom zaraženom virusom korona, kao i da nisu osećali bilo kakve simptome tog virusa.

Pre polaska na put potrebno je uraditi Pi-si-ar test, a na taj način će putnici biti sigurni u ono što će biti u obavezi da potpišu. 

Pi-si-ar test za put u Tunis 

Zvaničnici u Tunisu formirali su takozvanu Zelenu i Narandžastu listu. Na Zelenoj listi se nalaze zemlje u kojima je zaraženost korona virusom na niskom nivou i oni imaju obavezu prilikom posete samo da popune sanitarni obrazac on-lajn.

Na drugoj, Narandžastoj listi, na kojoj se sada nalazi i Srbija su zemlje u kojima je zaraženost na srednjem nivou. Obaveza turista koji iz tih zemalja dolaze je da popune već pomenuti obrazac on-lajn, ali i da dostave pi-si-ar test, koji je urađen najkasnije 72 sata pre polaska.

Ove liste bi trebalo, prema najavi, da budu ažurirane na nedeljnom nivou, prenosi „Telegraf“.

U Turskoj između ugostitelja i turista pleksiglas

Za Tursku bi prvi čarter let trebalo da krene 5. jula, zatim 7. jula, pa 9. jula.

Pokrivenost polise putnog osiguranja za zdravstvene slučajeve kovid 19 u mnogim zemljama je i dalje upitna, pa je Turska najavila da će pokriti troškove lečenja za odmor, kao meru uključenu u njen program sertifikacije sigurnog turizma koji ima za cilj da podstakne međunarodne putnike da posete zemlju.

„Razmislili smo o svim pojedinostima za naše goste koji žele doći na odmor u našu zemlju tokom epidemije. Od 1. jula kreirali smo paket zdravstvenog osiguranja koji uključuje kovid 19 za naše inostrane goste koji posećuju našu zemlju“, izjavio je turski ministar turizma i kulture Mehmet Nuri Ersoy.

Ambasador Srbije u Turskoj Zoran Marković rekao je da iako je Turska poznata po konceptu „ol inkluziv“, ove godine gostima će konobari servirati željena jela iz bufeta zaštićenih pleksiglasom, a posebnih uslova osim zdravstvenog pregleda na graničnom prelazu nema.

„Turska je radi privlačenja stranih turista uspostavila prilično jednostavan sistem, koji je demonstriran stranim ambasadorima 20. i 21. juna u Antaliji. Po sletanju aviona, putnici staju u red, na međusobnoj razdaljini od dva metra, uz obavezno nošenje zaštitnih maski. Tu se vrši provera telesne temperature, a sumnjivi slučajevi se upućuju na testiranje, a ukoliko je neophodno i na lečenje“, naveo je Marković za portal „B92“.

Od 15. juna ponovo je uspostavljen avio-saobraćaj između Srbije i Turske, kada je „Er Srbija“ obavila svoj prvi let, a potom je usledio i prvi let „Turkiš erlajnsa“ 21. juna. Takođe od 11. juna granice u Turskoj su otvorene.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala