Putin i Lukašenko otvorili Rževski memorijalni spomenik Sovjetskom vojniku /video/

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko
Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednici Rusije i Belorusije, Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko otvorili su spomenik Sovjetskom vojniku kod Rževa.

Putin i Lukašenko su položili girlandu cveća kod spomenika. U rukama su nosili bukete crvenih ruža, rukovali su se sa veteranima i kratko porazgovarali s njima.

„Oni su išli u rat da bismo mi živeli pod mirnim nebom, radili, voleli, gradili, ponosili se Rusijom – zemljom jedinstvene civilizacije i izuzetne kulture. Zemljom, gde su isprepletane sudbine, nade, stremljenja mnogih pokolenja naših predaka. Mi, njihovi naslednici, nastavljamo taj neprekidni hiljadugodišnji istorijski put. I znamo da kada smo jedinstveni i u kritičnim situacijama možemo da rešimo teške zadatke“, poručio je predsednik Rusije.

On je ponovio da će Rusija uvek pamtiti koju su cenu u u borbi protiv nacizma platili sovjetski narod i Crvena armija.

„Rusija neće dozvoliti da podvig sovjetskog naroda bude anuliran lažima i falsifikovanjem istorije“, istakao je Putin.

Predsednici su nakon svečane ceremonije učestvovali u međunarodnoj akciji „Vrt sećanja“ – posadili su jelku u znak sećanja na poginule tokom Drugog svetskog rata.

Spomenik Sovjetskom vojniku podignut je na inicijativu veterana Drugog svetskog rata. Nalazi se u selu Horoševo u Rževskom rejonu Tverske oblasti. 

Rževski spomenik je bronzana skulptura visoka 25 metara i teška oko 80 tona. Spomenik je nastao na osnovu fotografija stvarnih učesnika bitke kod Rževa.

Tokom 1942-1943. godine u ofanzivnim i odbrambenim operacijama u toj oblasti sovjetska vojska je izgubila oko 400 hiljada vojnika, koji su bili ubijeni, nestali bez traga ili zarobljeni. Ukupni gubitak (uključujući ranjene) iznosio je 1,16 miliona ljudi. Bitke su bile od velikog značaja za Crvenu armiju u postizanju radikalnog zaokreta u Drugom svetskom ratu i okončane su pobedom sovjetskih trupa. Grad Ržev je 2007. godine dobio počasni naziv „Grad vojničke slave“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala