Poslednja poruka Momira Bulatovića: Nema predaje ni Bogovima!

© Sputnik / Radoje PantovićKomemoracija povodom smrti Momira Bulatovića u Beogradu.
Komemoracija povodom smrti Momira Bulatovića u Beogradu. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Svaki tekst slao je u roku, na vreme, uvek na vruću, aktuelnu temu. Svake sedmice, bez pauze. Na tačnom broju karaktera. Kao mladi novinar koji se ambiciozno profesionalnim odnosom nameće urednicima. A bio je čovek koji je odavno ostvario sve svoje snove i ambicije.

Na današnji dan, pre jedne godine, presekla me je poruka na mobilnom telefonu – umro je Momir!

Tog vrelog 30. juna 2019. godine, u rodnom selu Raće u Kučima, dok se odmarao od fizičkih poslova oko kuće, stalo je srce Momiru Bulatoviću, bivšem predsedniku Crne Gore i predsedniku vlade Savezne Republike Jugoslavije.

Dve poslednje godine svog života, pisao je kolumne za Sputnjik i tih 97 tekstova koje smo objavili na našem sajtu, sabrano je sada u novoj knjizi “Nema predaje ni Bogovima”, u izdanju “Vukotić medija”.

Blag, nasmejan, duhovit, jezgrovit – kako nam je lako i sa anegdotskim primerima iz svakodnevnog života, za kafanskim stolom objašnjavao najzamršenije svetske ekonomsko-političke igre - tako je i pisao.

Pad berze na Volstritu, komplikovane finansijske dijagrame, kineske odgovore silicijumskoj dolini visokotehnološkim čipovima, uspevao je jednostavno i logično da razbistri svima – i seljaku i akademiku –  pitkim primerima sa pijace ili sećanjima njegovih predaka.

© Vukotić MedijaKnjiga Momira Bulatovića Nema predaje ni bogovima
Poslednja poruka Momira Bulatovića: Nema predaje ni Bogovima! - Sputnik Srbija
Knjiga Momira Bulatovića Nema predaje ni bogovima

Globalne ratove velikih sila, zablude Evropske unije, krvava NATO bespuća, tektonske procese koji zauvek menjaju svet, Momir je razumevao kristalno jasno, kao hladni profi velemajstor pred šahovskom tablom, ali i ljudski, toplo i subjektivno, sa velikim osmehom pričajući o Rusiji.

Obrazovan i informisan, čitajući neprekidno svetske medije, analize i istraživanja, svakodnevno je pratio sve titraje i pomeranja na svim meridijanima. Ali se nije razmetao znanjem i stručnim izrazima da bi fascinirao sagovornika ili čitaoca, već je jednostavnim rešenjima, blagim povlačenjem končića, oslobađao i najzapetljanije čvorove naše epohe.

O kojoj god temi da je pisao, u rečima i mislima se osećao temeljni, iskreni, nenametljivi, a ne proračunati, vulgarni i politikantski patriotizam.

Precizno i vizionarski, nagoveštavao je u svojim tekstovima i ono što se danas dešava u Crnoj Gori, braneći celim bićem svetinje Srpske pravoslavne crkve i interese srpskog naroda, strastveno, ali bez jeda i otrovnih, neumesnih reči prema neistomišljenicima.

Neodustajno, bez uzmicanja i pomeranja međa, bez defetizma i kalkulacija, sa optimizmom i ubojitom argumentacijom branio je istinu da je Kosovo sastavni deo Srbije.

Uvek je svoje tekstove slao na vreme, pa i taj poslednji “Sjetite se bar jednog uspjeha EU” koji smo na Sputnjiku objavili 27. juna 2019. Tri dana, pošto nas je napustio naš saradnik, a pre svega prijatelj Momir Bulatović.

Knjiga “Nema predaje ni Bogovima” izašla je po ideji i volji njegove supruge Nade i ćerke Nine Bulatović.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala